Acasă Evenimente Sărbătoarea Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel


Intră acum și în grupul de

Sfantul Cuvios Ioanichie cel Nou de la MuscelSfântul Cuvios Ioanichie  s-a născut în ținutul Muscelului, de aici și numele după care este cunoscut: „cel nou de la Muscel”. Părinții l-au crescut în frica de Dumnezeu și nu s-au împotrivit tânărului Ioanichie când acesta a hotărât să se călugărească la Mănăstirea Cetățuia – Negru-Vodă, de pe Valea Dâmboviței. A cunoscut pe mulți sihaștrii care se nevoiau prin munți, de la care a deprins regulile vieții ascetice.

Dornic de o viață duhovnicească înaltă, Sfântul Ioanichie s-a retras în una din peșterile Muntelui Negru-Vodă, trăind în rugăciune și aspră nevoință 50 de ani. Cunoscându-și dinainte sfârșitul, Sfântul și-a săpat singur mormântul în peștera sa și și-a încrustat în dreptul capului anul trecerii la cele veșnice – 1638. În ziua de 26 Iulie  s-a așezat în mormânt și a adormit întru Domnul. Un păianjen a țesut deasupra trupului Sfântului o pânză, ca un epitaf.



Cu rânduiala lui Dumnezeu, Sfintele Moaște au fost descoperite după sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, în anul 1944. Ele se află spre închinare în biserica mare a Mănăstirii Cetățuia – Negru-Vodă.

În anul 2009, Sfântul Sinod al Biserii Ortodoxe Române a canonizat pe Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, cu ziua de prăznuire 26 Iulie.

Pr. prof. Justinian – Remus A. Cojocar


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version