Peste 2.200 de persoane au participat în acest an la „Noaptea Cercetătorilor” de la USV


Intră acum și în grupul de

Pentru al patrulea an consecutiv, la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a avut loc vineri, 25 septembrie, „Noaptea Cercetătorilor”. În ciuda condițiilor meteo nefavorabile, peste 2.200 de persoane au luat parte la eveniment.

noaptea cercetatorilor (28)

„Mai mult de 100 de pasionați de știință au fost implicați în efectuarea de experimente și coordonarea grupurilor de vizitatori atingându-se un număr record de peste 2.200 de participanți, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile. Merită remarcată diversitatea vizitatorilor atât pe grupe de vârstă, cel mai tânăr având 1 an, iar cel mai ȋn vârstă 80 de ani, cât și pe zone de proviență, participanților din municipiul Suceava și din localitățile limitrofe alăturându-li-se sute de participanți din multe alte localități precum Rădăuți, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc și Dumbrăveni”, au informat reprezentanții USV.

În acest an, sucevenii interesați de știință au avut ocazia să ia parte la experimente, să afle ultimele tendințe în cercetare și să participe la workshopuri și concursuri, dispuse în trei zone, respectiv Hands On, Uniunea Europeană și SCI FUN.

Potrivit sursei citate, atelierele care au înregistrat cel mai mare succes au fost: „Astronomie, radioastronomie şi astrofizică”, „Nanotehnologii şi fizica materialelor supraconductoare”, „Inventică și Inovare”, „Calcul de înaltă performanţă”, „Realitatea augmentată cu aplicaţii în Facebook şi LeapMotion”,  „Robotică şi energii alternative”,  „Fizica şi chimia distractivă”, „Performanţă umană”, „Bio-ecologie”, „Radioclub”, „Siguranța cetățeanului”, „Informare europeană”  – organizate de Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Societatea Ştiinţifică Cygnus, Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul „Mihai Băcescu” Fălticeni, Grupul Școlar „Tomșa Vodă”, Inspectoratul Județean de Poliție și Centrul de Informare Europa Direct – Bucovina.

În total, au fost organizate 25 de ateliere independente susţinute de 15 profesori şi cercetători ai Universităţii Suceava, 20 cadre didactice din ȋnvăţământul preuniversitar sucevean, 15 cadre profesionale din alte instituţii şi organizaţii sucevene și 70 de studenţi şi elevi voluntari.

Noaptea Cercetătorilor 2015 a creat și anul acesta cadrul în care, printre reprize de ploaie, pentru o noapte, oricine poate fi om de ştiinţă.  Atelierele interactive au atras oameni de toate vârstele, facilitând interacţiunea dintre cercetători şi public, încurajând, în acelaşi timp, tinerii în alegerea unei cariere în cercetare. Participanţii au avut ocazia să descopere atât părţile practice ale cercetării indiferent de domeniul ştiinţific, cât şi aspectele inedite ce dau aura de mister şi extraordinar”, au mai arătat reprezentanții USV.

Evenimentul a fost organizat la Suceava sub egida Uniunii Europene și al patronajului Ministerului Educației Naționale. Organizatori locali au fost Societatea Ştiinţifică Cygnus – centru UNESCO, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Primaria Municipiului Suceava.

Noaptea Cercetătorilor este un proiect iniţiat de Uniunea Europeană, care se desfaşoară simultan în peste 300 de orașe europene, cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg. Obiectivul pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, de a încuraja o carieră în acest domeniu şi de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor. Aflat la a X-a ediție, evenimentul se încadrează în seria acţiunilor Marie Curie şi se desfășoară, de regulă, în ultima zi de vineri a lunii Septembrie.

Vezi AICI mai multe fotografii de la Noaptea Cercetătorilor. 

 


Intră acum și în grupul de