Sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolit al Moldovei


Intră acum și în grupul de

În fiecare an, la data de 13 decembrie, Biserica îl cinstește pe Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolit al Moldovei.

Sf. Mitropolit Dosoftei

Potrivit pr. prof. Justinian – Remus A. Cojocar, de la Biserica „Sfântul Dumitru”, Sfântul Dosoftei, originar din Suceava, s-a călugărit la Mănăstirea Probota, devenind părinte duhovnicesc și începător al obștii de aici.

El a întemeiat o școală în care se studiau Sfânta Scriptură și învățăturile dumnezeieștilor Părinți ai Bisericii, dar se deprindea și învățătura duhovnicească: rugăciunea, ascultarea și smerenia.

„Datorită prestigiului său de cărturar și virtuților care îi luminau chipul și faptele, Sfântul Dosoftei a fost chemat de Dumnezeu la slujirea arhierească, devenind mitropolit al Moldovei în anul 1671”, ne-a spus părintele Justinian – Remus A. Cojocar.

Acesta a mai arătat faptul că Sfântul Dosoftei apare în cronicile lui Ion Neculce drept cucernic și blând, iubitor și trăitor al dreptei credințe.

„Sfântul Mitropolit Dosoftei și-a împlinit misiunea pastorală prin punerea în lucrare a darurilor pe care i le-a dat Dumnezeu din belșug: traducerea și tipărirea de carte sfântă în limba română”, a menționat părintele.

Astfel, Sfântul Dosoftei a tipărit noi cărți de slujbă și de învățătură în limba română, iar la loc de cinste este Psaltirea în versuri (1673), prima operă versificată în limba română.

Sfârșitul vieții și-l petrece departe de țară, în Polonia, fiind luat captiv în anul 1686 de regele Sobieski, care a fugit din calea turcilor.

„Sfântul Mitropolit Dosoftei rămâne peste veacuri un teolog al întregii Ortodoxii, ierarh cu viață sfântă și neîntrecut învățător al dreptei credințe în limba poporului său”, a precizat părintele Justinian – Remus A. Cojocar.

Acesta a ținut să menționeze că în Suceava, în 2007, a luat ființă Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” ce are ca scop cultivarea valorilor religios-morale în societate. (Mihaela Tcaciuc)

 


Intră acum și în grupul de