Polonezii din Bucovina vor participa vineri, la împărțirea cu oplatek

Uniunea Polonezilor din România organizează vineri, 18 decembrie a.c., la Suceava, în incinta restaurantului „Gloria”, întâlnirea de Ajun.

Evenimentul are  în vedere respectarea unei vechi tradiții poloneze, aceea a împărțirii cu opłatek, un moment de reuniune al unei mari familii multiculturale și multilingvistice din spațiul bucovinean.

Ajunul Craciunului - Oplatek - Uniunea Polonezilor din Romania (23)

”Obiceiul de împărțire cu opłatek (azimă/pâine nedospită) înainte de începerea Cinei de Ajun își are originea în ritualul împărțirii pâinilor, care datează din primele veacuri ale creștinismului. S-a păstrat până în zilele noastre doar în Polonia. Împărțirea cu opłatek este un semn al păcii, al iubirii și al prieteniei. Este un  prilej cu care se adresează cele mai sincere urări de sărbători și se servesc mâncăruri de post precum: „kutia”(grâu cu mac), pește, colțunași umpluți cu varză și cartofi/colțunași umpluți cu mac, mazăre, etc., în total, 12 feluri de mâncare corespunzătoare fiecărei luni a anului și numărului apostolilor. Nu pot lipsi colindele cu un puternic caracter religios, specifice tradiției poloneze”, a explicat președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.

El a precizat că preoții decanatului de Bucovina vor sfinți și binecuvânta bucatele și vor citi câte un fragment din Biblie, în ambele limbi.

Ghervazen Longher a mai adăugat că participanții la eveniment se vor împărți cu opłatek, își vor adresa urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou care se apropie, apoi vor servi din bucatele de post pregătite cu acest prilej, iar membrii Asociației din Suceava vor colinda în limba polonă. (Irina Lițu)