FOTO Polonezii din Suceava au participat la împărțirea cu opłatek


Intră acum și în grupul de

Uniunea Polonezilor din România a organizat, vineri, 18 decembrie, la restaurantul „Gloria” din municipiul Suceava, întâlnirea de Ajun cu prilejul marii sărbători a Nașterii Domnului.

Evenimentul a avut în vedere respectarea unei vechi tradiții poloneze, aceea a împărțirii cu opłatek, fiind un moment de reuniune al unei mari familii multiculturale și multilingvistice din spațiul bucovinean.

oplatek

La obiceiul de împărțire cu opłatek (azimă/pâine nedospită) au luat parte membri ai comunității poloneze din județul Suceava, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher și viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harșovschi.

intalnirea de oplatek (4)

Întâlnirea de Ajun a debutat cu o ceremonie religioasă oficiată de preoții Decanatului de Bucovina, împreună cu părintele decan, Iosif Păuleț, care au sfințit și binecuvântat opłatekul și bucatele tradiționale de post.

De asemenea, cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou care se apropie, membri ai Uniunii Polonezilor au colindat în limba polonă.

„Ca în fiecare an, familia poloneză se reunește să împartă acest oplatek pentru a-și aduce aminte de tradițiile și de obiceiurile noastre frumoase. De fiecare dată, tradiția de Crăciun este ca fiecare dintre noi, indiferent unde suntem, să ne apropiem de casă, să venim acasă deoarece această sărbătoare este sărbătoarea familiei”, a spus președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.

intalnirea de oplatek (14)

Acesta le-a mulțumit membrilor comunității poloneze pentru că au răspuns invitației de a participa la sărbătoarea împărțirii cu oplatek și le-a transmis cele mai sincere urări de bine.

„Vă mulțumesc tuturor pentru că veniți la această sărbătoare frumoasă și sunteți alături de Uniunea Polonezilor din România și putem să ne bucurăm împreună pentru a împărți acest oplatek. Vă urez Sărbători fericite, un An Nou cât mai bun și să ne vedem cu bine la anul”, le-a urat deputatul Ghervazen Longher.

La rândul său, părintele decan Iosif Păuleț le-a transmis membrilor Uniunii Polonezilor din România un „Crăciun fericit!” și l-a felicitat pe deputatul Ghervazen Longher pentru că an de an organizează întâlnirea de Ajun.

„Vreau să-l felicit pe domnul Ghervazen Longher pentru că an de an reușește să-i adune pe toți cei de etnie polonă să trăiască bucuria Sfintelor Sărbători. Ne bucurăm și noi, preoții din Decanat, să fim împreună cu dumneavostră pentru a trăi aceste frumoase tradiții poloneze. Vă doresc în numele tuturor preoților un Crăciun cu adevărat fericit și La mulți și fericiți ani!”, le-a urat părintele decan Iosif Păuleț.

Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, a mulțumit președintelui Uniunii Polonezilor din România pentru invitația de a lua parte la eveniment, arătând că administrația publică locală va sprijini mereu activitățile comunității poloneze.

Longher _ Harsovschi

„Până acum noi am sprijnit doar cu o vorbă bună și cu diplomație. Sperăm să putem ajuta și mai mult atunci când vom fi solicitați. Aveți tot sprijinul meu, al Consiliului Local și al Primăriei la toate evenimentele dumneavoastră. Vă urez „Sărbători fericite!” și un sincer „La mulți ani!”, a fost mesajul viceprimarului municipiului Suceava, Lucian Harșovschi.

După ce și-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, membrii comunității poloneze au servit din bucatele tradiționale de post, special pregătite pentru acest moment.  (Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de