FOTO Valentin Mihai Tipa, Sorin Bărcăuan şi Viorel Lepcaliuc sunt premianţii ediţiei din 2015 a Salonului-concurs al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava


Intră acum și în grupul de

Artiştii plastici suceveni Valentin Mihai Tipa, Sorin Bărcăuan şi Viorel Lepcaliuc sunt premianţii ediţiei din anul 2015 a Salonului-concurs al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava, câştigătorii fiind anunţaţi, luni, în cadrul vernisajului acestui salon, care a avut loc la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene.

arta pictura sculptura bercea pim (58)

Juriul celei de a XXV a ediţii a Salonului-concurs anual al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava a fost alcătuit din profesorii Viorica Moruz, Sorin Baciu şi graficianul Mihai Pânzaru PIM, componenţa juriului fiind stabilită de conducerea Centrului Cultural Bucovina.

Mihai Pânzaru PIM  a declarat că salonul este deschis până pe 31 ianuarie 2016, invitând, totodată, sucevenii să vizioneze lucrările artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava, expuse  la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din Suceava.

El este de părere că această „masă emergentă” de artişti plastici amatori suceveni ar trebui să ţină mai des legătura cu Centrul Cultural Bucovina, să vizualizele site-ul instituţiei pentru a se informa din timp cu privire la evenimentele organizate de Centrul Cultural Bucovina şi de Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene şi pentru a participa în număr mai mare.

Artistul plastic sucevean a arătat că în judeţul Suceava există deja  „o grupare artistică frumoasă” pe lângă Tonitza Art Group, manifestată în arta de week-end, dar şi mai noua mişcare în arta plastică suceveană “Domino”, iniţiată de Tiberiu Cosovan, iar sub titulatura “Week-endu-rile de artă plastică” artiştii plastici amatori se întâlnesc, la sfârşit de săptămână, în diferite locuri din judeţ, creând lucrări şi colecţii.

El a subliniat că, din păcate, fondurile alocate pentru cultură, în general, sunt destul de puţine şi de aceea şi numărul premiilor pentru acest salon este redus, câte un premiu pentru fiecare secţiune.

Totodată, el a mai spus că s-a mai propus ca din componenţa juriilor ediţiilor viitoare să facă parte şi artişti plastici cu notorietate, respectiv Doina Catargiu pentru secţiunea grafică, Liviu Jitariu pentru secţiunea sculptură, Iosif Csukat pentru secţiunea pictură şi Lucian Neacşu pentru secţiunea artă decorativă.

Preşedintele juriului, Viorica Moruz, a salutat publicul numeros prezent la vernisaj arătând că în acest salon, care este organizat, anual, în preajma Sărbătorilor de iarnă, se regăsesc lucrări realizate în stiluri şi tehnici diferite, de artişti plastici amatori suceveni cu vârste diferite, înscrişi în concurs la secţiunile pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă.

arta pictura sculptura bercea pim (53)

“E de apreciat munca acestor colegi, care nu se ocupă numai de pictură sau sculptură, ci au şi un serviciu”, a spus Moruz arătând că pentru mulţi dintre expozanţi arta plastică este un hobby.

Profesorul Viorica Moruz a spus că juriul celei de a XXV a ediţii a Salonului-concurs anual al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava a stabilit ca premiile pentru secţiunile pictură şi sculptură să fie acordate artistului plastic Valentin Mihai Tipa din Suceava, premiul pentru secţiunea grafică lui Sorin Bărcăuan din Berchişeşti, iar premiul pentru artă decorativă lui Viorel Lepcaliuc- Suceava.

La rândul său, profesorul Sorin Baciu i-a felicitat pe artiştii plastici amatori înscrişi în concurs arătând că în salonul ediţiei din acest an a descoperit lucrări “cu mult potenţial”.

“Mă bucur că există acest salon al artiştilor plastici amatori dintr-un singur motiv: văd mult potenţial în multe lucrări. Merge de dus mai departe, dar acest lucru se poate rezolva uşor prin exerciţiu, dar sunt câteva lucrări, să spunem drept, care dau peste nas multor artişti plastici cunoscuţi drept profesionişti, iar treaba asta mă bucură”, a spus profesorul Sorin Baciu.

Reprezentantul Centrului Cultural Bucovina, artistul fotograf Victor T. Rusu a spus că în afara celor patru premii acordate la salonul concurs din acest an, au mai fost acordate alte patru premii constând în câte un loc în Tabăra Internaţională de pictură “Bucovina- trecut. prezent şi viitor”, ce va fi organizată de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava.

Astfel, Ioana Gagiu care a participat cu lucrări la secţiunea grafică a Salonului –concurs anual al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava- 2015, Nicolae Zepciuc-secţiunea pictură, Nucu Benţa- secţiunea sculptură şi Iolanda Bădăluţă- secţiunea artă decorativă vor fi cei patru premianţi care vor participa la ediţia din 2016 a Taberei Internaţionale de Pictură “Bucovina- trecut, prezent şi viitor”, ce va avea loc anul viitor.(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de