11 februarie: Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgenţă 112. Vezi cum va fi marcată în România

În fiecare an, la 11 februarie, este marcată Ziua europeană a numărului unic de urgenţă 112.

Manifestarea este o ocazie specială pentru conştientizarea cetăţenilor europeni şi a turiştilor cu privire la Numărul European de Urgenţă 112. 

Potrivit unui comunicat al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), anul acesta, Ziua Europeană 112 este dedicată studenţilor beneficiari ai programelor de mobilitate universitară ERASMUS, cu accent pe o mai bună informare şi conştientizare a acestora.

112Sursa citată precizează că în România, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), cu sprijinul Consiliului Naţional al Rectorilor, organizează joi, 11 februarie a.c., o zi de informare 112 în centrele universitare din ţară.

”În numeroase instituţii de învăţământ superior româneşti, în special acolo unde au loc programe de mobilitate ERASMUS, au fost pregătite puncte de informare 112, au fost postate afişe cu mesaje în limbile engleză, franceză şi germană, urmând a fi distribuite pliante informative. Totodată, vor fi organizate vizite ale elevilor şi studenţilor în centrele de primire apeluri de urgenţă 112”, se arată în comunicatul STS.

În documentul citat se mai menționează că informaţiile corespunzătoare pe tema 112 vor permite studenţilor, în special celor străini, să aibă grijă de propria lor siguranţă într-un mod responsabil şi eficient.

”Educându-ne pe noi şi familiile noastre, dar şi prietenii, cu privire la existenţa şi corecta folosire a Numărului de Urgenţă 112, vom contribui activ la un viitor mai sigur pentru toţi cetăţenii europeni”, se mai arată în comunicatul STS.

Potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene, România se situează printre statele membre cu cei mai buni timpi de reacţie (sub 10 secunde) şi o acurateţe sporită în a localiza apelanţii la numărul unic de urgenţă 112.

Numărul pan-european de urgență 112 a fost creat în 1991.

În aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în toată România.

Începând cu anul 2008, 112 este singurul număr care poate fi folosit de pe orice telefon fix sau mobil pentru a beneficia, gratuit, de serviciile de urgență (ambulanță, pompieri și poliție) în orice țară a Uniunii Europene.

Din octombrie 2015, în România, este funcţional serviciul de anunţare a urgenţelor prin SMS pentru persoanele cu dizabilităţi de auz şi / sau vorbire, prin mesaje scurte la numărul 113, păstrând caracteristicile serviciului 112 de voce: gratuitate şi accesibilitate.

Pentru a putea utiliza acest număr este obligatorie înscrierea în baza de date a Serviciului 112.

Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje false la numărul 113 constituie contravenţii iar faptele sunt sancţionate cu amendă de la 500 la 1000 de lei.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale este organul central al statului, care administrează, exploatează, întreţine şi dezvoltă Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă. (Irina Lițu)