O expoziţie fotodocumentară dedicată poetei cernăuţence Selma Meerbaum va fi deschisă în 15 aprilie 2017 la Muzeul de Istorie Suceava


Intră acum și în grupul de

O expoziţie fotodocumentară dedicată poetei cernăuţence Selma Meerbaum va fi deschisă la Muzeul de Istorie din Suceava în 15 aprilie 2017, evenimentul fiind organizat de Muzeul Bucovinei cu sprijinul Institutului “Goethe” din Bucureşti.

Directorul Muzeului Bucovinei din Suceava, Emil Constantin Ursu, a declarat, miercuri, că această expoziţie este dedicată poetei Selma Meerbaum, verişoară îndepărtată a lui Paul Celan, născută în anul 1924 la Cernăuţi şi care a murit în anul 1942, la vârsta de 18 ani,  în lagărul transnistrean Mihailovka, în urma complicaţiilor cauzate de tifosul exantematic.

Ursu a spus că expoziţia cuprinde 60 de panouri, ce ilustrează aspecte din viaţa şi opera Selmei Meerbaum, dar şi alte fotografii din anii copilăriei şi adolescenţei sale petrecute în Cernăuţi, pagini de manuscrise  sau cărţi.

El a mai spus că evenimentul este organizat de Muzeul Bucovinei cu sprijinul Institutului “Goethe” din Bucureşti, expoziţia urmând să fie deschisă publicului sucevean în perioada 15 aprilie- 30 aprilie 2017.

Potrivit datelor biografice,  Selma Meerbaum s-a născut pe 5 februarie 1924 în Cernăuţi într-o familie de origine evreiască, iar la câteva luni de la naşterea sa, tatăl său Chaim Meir Meerbaum a murit din cauza tuberculozei. Patru ani mai târziu, mama sa, Friederika, s-a căsătorit cu Leo Eisinger.

Începând cu anul 1931, Selma Meerbaum a urmat cursurile unei şcoli primare româneşti, apoi din anul 1935 s-a transferat la Liceul Hoffmann din Cernăuţi.

Între 1940 şi 1941, Selma Meerbaum a fost elevă în clasa a X-a la Liceul Evreiesc din Cernăuţi, iar în octombrie 1941 împreună cu mama sa, Frederika  şi cu Leo Eisinger, au fost obligaţi să se mute în ghetoul evreiesc din Cernăuţi.

Familia a obţinut un permis de şedere din partea primarului român Traian Popovici la începutul lunii noiembrie 1941, iar în iarna anului 1941-1942, Selma a scris mai multe poezii în limba germană, incluse, ulterior, într-un volum.

La sfârşitul lunii iunie 1942, după demiterea din funcţie a primarului Traian Popovici, permisul de şedere acordat  familiei Selmei Meerbaum nu mai era valabil, iar în aceeaşi zi aproape 2000 de evrei sunt deportaţi în Transnistria, printre aceştia numărându-se Selma Meerbaum şi familia sa.

Ea a murit în data de 16 decembrie 1942, în lagărul transnistrean Mihailovka, în urma complicaţiilor cauzate de tifosul exantematic.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de