Prima ediție a Conferinței Naţionale ”Dinastia Lovineștilor” va avea loc la Fălticeni

Municipiul Fălticeni va găzdui în zilele de 28 și 29 aprilie a.c. ediția inaugurală a Conferinţei Naţionale ”Dinastia Lovineștilor”, manifestare organizată de Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni și Asociația Culturală „Text și discurs religios” din Iași, în parteneriat cu Institutul de Teorie și Istorie Literară „George Călinescu” al Academiei Române organizează.

Potrivit organizatorilor, conferinţa creează un cadru de dezbatere pentru specialiştii preocupaţi de problemele criticii lovinesciene de la universitatăţile din țară şi de la Institutele de Cercetare ale Academiei Române.

Lucrările şedinţei inaugurale se vor desfăşura vineri, 28 aprilie 2017, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, în Sala „Pictor Aurel Băeșu”, cu începere de la ora 9.00. În deschiderea conferinţei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, va rosti cuvântul de întâmpinare și va oferi binecuvântarea participanților la simpozion.

În continuare, vor susţine cuvânt de bun venit primarul municipiului Fălticeni, prof. Gheorghe Cătălin Coman, și reprezentanții instituțiilor organizatoare.

Sesiunea solemnă va fi urmată de comunicarea de plen ”Posteritatea critică a lui E. Lovinescu”, rostită de academicianul Eugen Simion, și de o dezbatere publică pe tema criticii lovinesciene (moderatori: Acad. Eugen Simion, prof. dr. Mircea Martin, m.c. al AR).

Academicianul Eugen Simion va fi distins cu titlul de ”Cetățean de onoare al municipiului Fălticeni” în cadrul ședinţei extraordinare a Consiliului Local al municipiului Fălticeni, care va avea loc la ora 12.00, la sediul Primăriei.

Comunicările pe secțiuni (Lovineștii în literatură și Literatura și arta), la care și-au anunțat participarea peste 25 de personalități din lumea criticii literare și de artă, se vor desfășura sîmbătă, 29 aprilie, în aceeași locație, cu începere de la ora 9.00, și vor fi precedate de comunicarea de plen ”Ion Irimescu – între Paciurea și Brâncuși”, susținută de criticul de artă Pavel Șușară, și de lansările de carte: ”E. Lovinescu, scepticul mîntuit” și  Dicţionarul General al Literaturii Române. (Irina Lițu)