Personalităţi marcante ale culturii româneşti vor participa la prima ediţie a Conferinţei Naţionale “Dinastia Lovineştilor”, organizată la Fălticeni


Intră acum și în grupul de

Directorul Muzeului de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni, Teodor Brădăţan, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă comună organizată la Muzeul de Istorie din Suceava, că instituţia muzeală fălticeneană organizează prima ediţie a Conferinţei Naţionale „Dinastia Lovineştilor”, la care au fost invitate personalităţi ale lumii criticii literare şi de artă din România, cercetători ştiinţifici, cadre didactice universitare, scriitori, critici de artă.

Brădăţan a spus că evenimentul, care se va desfăşura în perioada 28-29 aprilie 2017, va fi organizat de Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni și de Asociația Culturală „Text și discurs religios” din Iași, în parteneriat cu Institutul de Teorie și Istorie Literară „George Călinescu” al Academiei Române și Primăria Municipiului Fălticeni.

El a precizat că invitat de onoare al conferinţei este academicianul Eugen Simion, care va modera împreună cu prof.univ.dr Mircea Martin, de la Universitatea Bucureşti, o dezbatere publică pe tema criticii lovinesciene.

Directorul instituţiei muzeale a subliniat că această conferinţă “creează un cadru de dezbatere pentru specialiştii preocupaţi de problemele criticii lovinesciene de la Universitatăţile din țară şi de la Institutele de Cercetare ale Academiei Române”, iar lucrările ce vor fi prezentate în comunicările pe secţiuni urmează să fie cuprinse într-un compendiu ce ar urma să fie editat în cursul toamnei.

Brădăţan a precizat că lucrările şedinţei inaugurale se vor desfăşura, vineri, începând cu ora 9,00, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, în Sala „Pictor Aurel Băeșu”, la care vor participa IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, primarul municipiului Fălticeni, profesor Gheorghe Cătălin Coman, precum și reprezentanți ai Instituțiilor organizatoare.

Sesiunea solemnă va fi urmată de comunicarea de plen, “Posteritatea critică a lui E. Lovinescu”, prezentată de academician Eugen Simion, și de o dezbatere publică pe tema criticii lovinesciene

Potrivit programului conferinţei, comunicările pe secțiuni “Lovineștii în literatură” și „Literatura și arta”, la care și-au anunțat participarea peste 25 de personalități din lumea criticii literare și de artă, se vor desfășura sîmbătă, 29 aprilie, în aceeași locație, cu începere de la ora 9.00, și vor fi precedate de comunicarea de plen „Ion Irimescu între Paciurea și Brâncuși”, susținută de către criticul de artă Pavel Șușară, și de lansările de carte: „E. Lovinescu, scepticul mântuit” – ed. a III-a şi  „Dicţionarul General al Literaturii Române”.

Directorul Muzeului de Artă”Ion Irimescu” Fălticeni şi-a exprimat speranţa ca acest eveniment cultural important să poată fi organizat anual la Fălticeni.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de