Ionuț Cătălin Moraru din Dorna Candrenilor va escalada cel mai înalt punct din Europa, Vârful Elbrus (5642 m) la începutul lunii iunie


Intră acum și în grupul de

Tânărul Ionuț Cătălin Moraru din Dorna Candrenilor va escalada, alături de o echipă internațională, vârful Elbrus (5642 m) la începutul lunii iunie, iar prin această expediție el comemorează „Anul Mărășești, Mărăști și Oituz – 100”.

Ionuț Cătălin Moraru (27 ani) din Dorna Candrenilor face parte dintr-o echipă internațională care va escalada vârful Elbrus (5642 m) la începutul lunii iunie. El dedică această expediție comemorării a 100 de ani de la bătăliile care au marcat cele mai importante victorii din istoria armatei române, se arată într-un comunicat de presă.

Cătălin locuiește în Cluj, este solist vocal și chitarist in trupa Flamorouse, iubitor de munte și drumeții și alpinist amator. A întreprins o expediție proprie pe Montblanc (4810 m) și a escaladat cel mai înalt vârf din Austria, Grossglockner (3798). A cucerit, în regim de iarnă, o parte a vârfurilor importante din România și are la activ mai multe maratoane montane și nenumărate ture de trekking în lanțurile muntoase din Carpații românești, Munții Jura și Alpii Francezi.

S-a îndrăgostit de munte la 3 ani când, împreună cu părinții săi, a urcat pentru prima oară pe vârful Oușoru (1639 m), din Munții Suhard, vârf situat în comuna sa natală.

„Am crescut cu toții citind în manualele de istorie cuvintele «Pe aici nu se trece!». Ei bine, mai sus de Elbrus, pe acest continent, nu se trece. E cel mai sus. Va fi o imensă provocare pentru mine, din punct de vedere fizic și psihic. Sunt inspirat în acest demers de efortul și sacrificiul soldaților noștri. Consider că o reușită pe acest vârf ar aduce un bine meritat omagiu celor care s-au jertfit la Mărăști, Mărășești și Oituz, acum 100 de ani. Oamenii aceia au murit pentru ca noi să fim liberi, să atingem și să avem posibilitatea de a depăși noi limite. E felul meu, personal, de a le spune mulțumesc”, spune Cătălin.

Guvernul României a declarat  anul 2017 ca fiind „Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz – 100”, dedicat comemorării a 100 de ani de la sacrificiul ostaşilor români în luptele care au avut loc în aceste localităţi.

Vârful Elbrus este situat în Rusia, la granița dintre Europa și Asia. Escaladarea durează în mod obișnuit 4-5 zile, fiind necesare câteva zile suplimentare pentru aclimatizare.

Membrii expediției sunt Michal Dyballa (37 ani), Beata Wieczorek (29 ani) ambii din Polonia și Ionuț Cătălin-Moraru din România.

Expediția se va desfășura în perioada 31 mai-11 iunie 2017.

Parteneri ai expediției sunt Asociația Culturală Amarcord și Asociația Sportivă „Vânătorul” din Dorna Candrenilor, iar sponsori Aqua Carpatica, Primăria Dorna Candrenilor, SIG Combibloc, Magazin BASE CAMP, MMS Consulting


Intră acum și în grupul de