„Cabaretul Dada”,de Matei Vișniec, spectacol-eveniment al Teatrului din Oradea la Casa Culturii din Suceava. Vișniec: Și sala e puțin dadaistă, pentru că nimic nu s-a schimbat în ultimii 40 de ani


Intră acum și în grupul de

Spectacolul „Cabaretul Dada”, de Matei Vișniec, a fost prezentat, vineri seara, la Suceava, de Teatrul „Regina Maria” din Oradea, în cadrul Festivalului Matei Vișniec în fața unei săli pline care a apreciat acest concept ce a îmbinat, în stilul Dada, lumea cabaretului, a revoluției bolșevice și ororire primului război mondial.

Dramaturgul Matei Vișniec a explicat că a scris această piesă de teatru pentru a marca împlinirea a o sută de ani de la apariția mișcării Dada inițiate de Tristan Tzara la Cabaretul Voltaire din Zurich, prin care artiștii răspundeau unui război absurd, respectiv primul război mondial, cu absurd.

Regia spectacolului este semnată de Anca Bradu, care a mai prezentat, în urmă cu doi ani, la Suceava, spectacolul „De ce Hecuba?!” după un text scris tot de Matei Vișniec, iar scenografia și costumele aparțin Andrei Bădulescu Vișniec.

Regizorul Anca Bradu, ce împlinește sâmbătă, 48 de ani,  a spus la finalul reprezentației că publicul sucevean a impresionat-o în urmă cu doi ani și era sigură că și acest spectacol va fi apreciat de suceveni.

„Mi-ați rămas în suflet de acum doi ani și le-am spus și actorilor că vom avea o seară magică. Mă bucur foarte mult să împlinesc 48 de ani împreună cu dumneavoastră. Bucovina e și patria mea!”, a spus Anca Bradu.

Dramaturgul Matei Vișniec și-a exprimat bucuria că a avut privilegiul ca piesa pe care a scris-o să fie prezentată de o echipă care „și-a dat sufletul” pe scenă, în fața unui public de calitate.

„Este cu totul fabulos să scrii o piesă și să convingi un regizor care să o monteze și apoi o echipă atât de fabuloasă cum este aceasta de la Oradea care să încarneze aceste personaje, să danseze, să cânte, să joace, să-și dea sufeltul și să ai și un public de această calitate. Sunt momente rare și vă mulțumesc din inimă”, a spus Vișniec.

El a mai apreciat efortul artiștilor din Oradea care, pentru a prezenta un spectacol de două ore, au avut de parcurs 24 de ore în autocar.

„Ați mers 12 ore cu autobuzul să jucați în această sală, care este puțin dadaistă pentru că nimic nu s-a schimbat în ultimii 40 de ani și  alte 12 ore la întoarcere, pentru a oferi aceste două ore de bucurie. Îmi spune că de fapt aceasta este misiunea artistului, să fie pe drumuri și să răspândească ceea ce știe el să facă mai bine, să dea suflet, curaj, să critice când e cazul, să fie oglinda unei societăți care are nevoie de astfel de oglinzi”, a spus Matei Vișniec.

El a menționat că scopul Festivalului Matei Vișniec în cadrul căruia accesul la spectacole este gratuit  este de a transmite „virusul” teatrului și crede că acest scop a fost atins.(N.B.)


Intră acum și în grupul de