„Festivalul Internațional Ștefanian”, în perioada 24 iunie-2 iulie. PROGRAMUL manifestărilor


Intră acum și în grupul de

Prima ediție a „Festivalului Internațional Ștefanian” care va evoca viața și realizările domnitorului Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt se va desfășura în acest an în perioada 24 iunie-2 iulie, debutând cu pelerinajul de la Suceava prilejuit de sărbătoarea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava și va fi încheiat cu  pelerinajul de la Putna când se sărbătorește Sf. Ștefan cel Mare, hram al mănăstirii.

„Acest proiect cultural are ca principale direcții: punerea în valoare a patrimoniului cultural istoric construit în perioada domniei voievodului Ștefan cel Mare, dezvoltarea durabilă a turismului și creșterea interesului pentru restaurarea și protejarea monumentelor istorice. În consecință, din acest proiect fac parte județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui, Bistrița-Năsăud și Alba, precum și localitățile cu monumente ștefaniene din Republica Moldova și Ucraina”, au transmis, joi, într-un comunicat de presă, reprezentanții Muzeului Bucovinei.

Programul manifestărilor este următorul:

24 iunie –  ora 17, slujbă de pomenire a domnilor Moldovei, Cetatea de Scaun a Sucevei.

25 iunie – ora 9, slujbă religioasă în Muzeul Satului Bucovinean.

– ora 1010, teatru pentru copii Legenda Cetății Neamțului, Cetatea de Scaun a Sucevei.

– ora 15 -1630, Recital de pian, Johannes Onesciuc, Colegiul  Național de Artă Ciprian Porumbescu, Cetatea de Scaun a Sucevei.

– ora 17, primirea mesajelor ctitoriilor ștefaniene, Cetatea de Scaun a Sucevei.

– ora 1730, lansarea Vinului Domnesc al Cetății de Scaun a Sucevei.

– ora 1840, Apus de Soare, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, Cetatea de Scaun a Sucevei.

În paralel cu programul menționat – transmisiune Live la Realitatea TV.

26 iunie – ora 18 , Proiecție film: Frații Jderi, Muzeul de Istorie.

27 iunie – ora1430, Vernisajul expoziției Măsuri și proporții la Pătrăuți. Aspecte geometrice ale științei și artei construcției în Moldova Sfântului Ștefan cel Mare, Muzeul de Istorie.

– ora 18, Proiecție film: Ștefan cel Mare, Muzeul de Istorie.

2 iulie  – Slujbă religioasă la Mănăstirea Putna

Reprezentanții Muzeului Bucovinei au mai arătat că duminică, între orele 15 -21, intrarea la evenimentele culturale de la Cetatea de Scaun a Sucevei este gratuită, dar expoziția permanentă va fi închisă din motive tehnice.

Prima ediție a „Festivalului Internațional Ștefanian” este organizată de Consiliul Județean Suceava și Muzeul Bucovinei.

 

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de