Hirotonia noului Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, duminică, la „Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava


Intră acum și în grupul de

Noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin Luchian, va fi hirotonit arhiereu duminică, 23 iulie, în cadrul unei slujbe ce va avea loc la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou din Suceava. Ceremonia religioasă va fi oficiată de către un sobor de ierarhi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Potrivit centrului de presă al Patriarhiei, slujba de ipopsifiere a noului Episcop vicar ales al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va avea loc în seara zilei de 22 iulie 2017, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, la finalul slujbei Vecerniei, în jurul orei 18:30. Ipopsifierea reprezintă slujba specială prin care se face anunțarea și chemarea la treapta de arhiereu a episcopului ales. Slujba Vecerniei va începe la ora 17:00.

Conform sursei citate, duminică, 23 iulie 2017, de la ora 7:00, va fi oficiată în Catedrala Arhiepiscopală slujba Utreniei, în cadrul căreia Episcopul Vicar ales al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va citi înaintea ierarhilor prezenți mărturisirea de credință, după care va semna actul oficial prin care își asumă mărturisirea, slujirea și misiunea ce vor urma.

„Sfânta Liturghie va fi prezidată, începând cu ora 9:00, de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan. Alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei vor sluji mai mulţi ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, candidatul va fi hirotonit episcop după rânduiala liturgică.

La finalul slujbei se va da citire Actului Patriarhal, prin care noul episcop este recunoscut ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu titulatura de „Dorneanul”, după care vor fi rostite alocuțiuni din partea ierarhilor, a invitaților și a autorităților centrale și locale”, menționează centrului de presă al Patriarhiei.

Amintim că în ședința din 4 iulie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc alegerea Episcopului-vicar pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Astfel, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin Luchian, de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, ca Episcop-vicar pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu 39 de voturi din 45 de voturi valid exprimate.

(Mihaela Tcaciuc)


Intră acum și în grupul de