Acasă Evenimente Festivalul-concurs de toacă pentru copii și tineret „Lemnul sfânt care cântă”, la...

Festivalul-concurs de toacă pentru copii și tineret „Lemnul sfânt care cântă”, la a VI-a ediție, duminică, la Dumbrăveni


Intră acum și în grupul de

La Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Dumbrăveni va avea loc duminică, 6 august a.c., începând cu ora 14.00, cea de-a VI-a ediție a Festivalului-concurs de toacă pentru copii și tineret „Lemnul sfânt care cântă”.



Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”  – Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, Arhiepiscopia Ortodoxă a Sucevei și Rădăuților, Protopopiatul Suceava 1 – Parohia  Dumbrăveni 1 și Primăria Dumbrăveni.

Iniţiatorul acestui concurs este preotul paroh Vasile Ioniţă, meşter popular recunoscut pentru arta sculpturii în lemn, care le-a construit copiilor din parohie toace de mână pe măsura vârstei și ciocănaşe de diverse dimensiuni.

”Copiii se joacă şi se roagă la toacă. Rugăciunea ritmizată pe toacă, sub măiestria celor care mânuiesc cele două ciocane de-a lungul şi de-a latul scândurii de paltin, devine cântec, mai bine-zis, cântare liturgică”, arată organizatorii.

Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina – Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava sprijină organizarea concursului prin premiile în bani acordate celor mai buni tocaşi pe categorii de vârstă.

Evaluarea concurenţilor va fi făcută de un juriu de specialitate format din preoţi-profesori, muzicologi şi etnografi, mai precizează organizatorii concursului. (Irina Lițu)


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version