FOTO O sabie a lui Ștefan cel Mare poate fi văzută, în premieră, în cadrul expoziției deschise la Muzeul de Istorie al Bucovinei la 560 de ani de la înscăunarea pe tron a domnitorului Moldovei

O sabie a lui Ștefan cel Mare este prezentată în premieră în cadrul expoziției dedicate domnitorului Moldovei la 560 de ani de la înscăunare și care a fost deschisă, luni, la Muzeul de Istorie al Bucovinei.

La deschiderea expoziției au participat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul Mirela Adomnicăi, primarul Sucevei Ion Lungu, dar și reprezentanți ai Guvernului de la Chișinău, precum și reprezentanți ai Muzeului Național de Istorie al României și ai unor muzee județene din Moldova.

La vernisaj a participat și președintele PNL, Ludovic Orban, însoțit de mai mulți parlamentari PNL.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a evocat personalitatea lui Ștefan cel Mare și a spus că acesta a depășit statutul de personaj istoric.

„Ștefan cel Mare a depășit de mult statutul de personaj istoric, este un mit al României, este cu atestat public, considerat cel mai important român, iar Suceava, pe lângă faptul că Ștefan cel Mare a avut capitala, este și zona necropolelor primilor domni ai Moldovei, perioadă în care Moldova a reprezentat ceva pe harta Europei”, a spus Emil Ursu.

Muzeul de Istorie Suceava găzduiește în perioada în perioada 14 august 2017-15 februarie 2018 expoziţia ”Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”, organizată de Muzeul Bucovinei Suceava şi Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei Chişinău, Muzeul Judeţean Vaslui, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Complexul Muzeal Judeţean „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul Judeţean Botoşani, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti.

Evenimentul este dedicat împlinirii a 560 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a marelui voievod. Organizatorii au considerat necesară readucerea în prim plan, atât a personalităţii lui Ştefan cel Mare, care constituie şi astăzi un model, cât şi a Sucevei medievale, la vremea respectivă principala reşedinţă domnească, centru politic, militar şi religios al Moldovei.

”Cele peste 250 de obiecte de patrimoniu din expoziţie vin să ilustreze, fiecare în parte, ceea ce a făcut ca Moldova epocii lui Ştefan să fie preţuită de către aliaţi, admirată de duşmani şi niciodată uitată de urmaşii oştenilor care i-au stat alături domnului în fiecare bătălie. Dintre numeroasele exponate, care vor stârni admiraţia oricărui iubitor de istorie, amintim stindardul liturgic dăruit de către Ştefan cel Mare Mănăstirii Zografu, o spadă decorată pe buton cu numele Ştefan, similară celei aflate la Muzeul Topkapî din Istanbul, descoperită la  Curtea Domnească din Vaslui, în cercetare arheologică, panaghiarul dăruit de Alexandru, fiul lui Ştefan cel Mare, ctitoriei sale Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului de la Bacău, precum şi numeroase tezaure monetare şi cu obiecte de podoabă datând de la sfârşitul secolului XV şi începutul secolului XVI, precum şi multe altele, pe care vă invităm să le descoperiţi”, susțin organizatorii.

Aceștia mai precizează că expoziţia are un catalog în care sunt prezentate toate piesele expuse şi texte cu privire la domnia lui Ştefan cel Mare. Volumul beneficiază de un Cuvânt înainte  aparţinând prof. univ. dr. Ştefan S. Gorovei, cel mai important cercetător al domniei lui Ştefan cel Mare.

 

Coordonatorii proiectului sunt: din partea Muzeul Bucovinei Suceava, dr. Constantin-Emil Ursu, director general, şi dr. Monica Dejan, şef al Serviciului de Arheologie, iar din partea Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general, şi dr. Oana Ilie, şef al Secţiei de Istorie Medievală, Modernă şi Contemporană.

loading...