Spectacolul „D’ale carnavalului”, de I. L. Caragiale, în regia lui Tudor Lucanu, deschide joi cea de-a doua stagiune a Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava


Intră acum și în grupul de

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava deschide joi, 14 septembrie 2017, de la ora 19.00, cea de-a doua stagiune teatrală cu premiera spectacolului „D’ale carnavalului”, de I. L. Caragiale, în regia lui Tudor Lucanu. Debutul stagiunii teatrale 2017-2018 aduce astfel publicului o nouă variantă a clasicei comedii.

Directorul Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că de-a lungul timpului „D’ale carnavalului”  s-a bucurat de atenția unor regizori ca Silviu Purcărete, Valeriu Moisescu, Ion Cojar sau Sică Alexandrescu și s-a jucat pe numeroasele scene ale teatrelor din țară. De asemenea, filmul „De ce trag clopotele, Mitică?”, în regia lui Lucian Pintilie, se bazează pe acest text al marelui dramaturg.

Steiciuc a menționat că publicul sucevean va avea ocazia de a vedea spectacolul „D’ale carnavalului” într-o nouă interpretare, cea a tânărului regizor Tudor Lucanu, de la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

„Este o nouă viziune regizorală, o viziune insolită, care aparține lui Tudor Lucanu, un regizor mult apreciat, nominalizat la Premii UNITER, un tânăr de mare speranță a teatrului românesc, cu peste 30 de spectacole regizate. Este un spectacol pe care sucevenii l-au așteptat foarte mult, Caragiale fiind un autor care a fost deseori solicitat de către publicul sucevean”, a spus Carmen Veronica Steiciuc.

Carmen Veronica Steiciuc

Ea a menționat că Tudor Lucanu a absolvit în 2008 Facultatea de Teatru și Televiziune, secția Actorie – română din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar în 2010 a absolvit cursurile de Master Actorie din cadrul aceleiași facultăți.

De asemenea, în 2012 tânărul regizor a obținut diploma de licență pentru Arta Regizorului de Teatru a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București.

El a realizat regia, scenografia sau asistența de regie a peste 30 de spectacole, a participat la numeroase festivaluri de teatru naționale și internaționale.

Totodată, a obținut premiul „Aureliu Manea” pentru cel mai bun regizor al stagiunii 2014/2015 al Teatrului Național „Lucian Blaga”, Cluj-Napoca și cel mai bun regizor pentru spectacolul „Ești un animal, Viskovitz!” de Alessandro Boffa la Festivalul „Pledez pentru TINE(ri)” din Piatra Neamț și Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea.

Tudor Lucanu

„Mi s-a părut oportună această alegere pentru că textele lui Caragiale vorbesc foarte mult despre societatea românească, despre ce trăim noi acum. Echipa pe care am construit-o aici, pentru acest spectacol, a fost o echipă bine pregătită, iar distribuția s-a nimerit foarte bună pentru această piesă. Am lucrat destul de bine cu ei, ne-am înțeles bine și cred că e o echipă tânără care poate să facă performanță. Cred că mai au multe de arătat, multe de învățat. A ieșit un spectacol pe care  să-l jucăm cu plăcere și să-l arătăm publicului din Suceava și nu numai”, a precizat Tudor Lucanu.

La rândul său, Irina Moscu, cea care semnează scenografia și luminile spectacolului, absolventă a Facultății de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu” București și doctor în arhitectură, a menționat că se află la a doua colaborare cu regizorul  Tudor Lucanu și că are încredere că acest spectacol va fi primit cu brațele deschise de public, fiind presărat cu umor de la început până la final.

Irina Moscu

„Contextul în care se întâmplă acțiunea piesei este faimosul Centru Vechi al Bucureștiului, care acum câțiva ani era șantier, toate clădirile erau în construcție, în renovări, străzile erau rupte, erau în plin proces de canalizare, de asfaltare, de salubrizare. În acest context murdar și dărăpănat totuși lumea ieșea în oraș, bucureșteanul se gătea și își punea pantofii cei mai buni ca să calce în noroi. Acesta este contextul în care l-am adus pe Caragiale, mi s-a părut un loc fructuos în care se pot crea multe situații amuzante. Bineînțeles, există și o urmă de abstractizare, sunt niște sugestii vizuale”, a spus Irina Moscu.

Directorul Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, a menționat că regia tehnică a spectacolului este semnată de Sebastian Rațiu, iar din distribuție fac parte actorii Cosmin Panaite, Cătălin Ștefan Mîndru, Sebastian Bădărău (colaborator), Clara Popadiuc, Alexandru Marin (colaborator), Delu Lucaci, Horia Butnaru, Sergiu Moraru, Cristina Florea și Diana Lazăr.

Totodată, Steiciuc a precizat că durata spectacolului „D’ale carnavalului” este de o oră și jumătate, iar cei care nu vor ajunge la premiera spectacolului din 14 septembrie, vor putea participa la următoarea reprezentație, care este programată pe 23 septembrie 2017, de la ora 19.00.

Prețul unui bilet la spectacolul „D’ale carnavalului”, de I. L. Caragiale, în regia lui Tudor Lucanu este de 25 de lei, la premieră, pentru toate categoriile de spectatori, în timp ce la următorul spectacol biletul costă 20 de lei, iar pentru pensionari, elevi și studenți, 10 lei.

Biletele se pot rezerva la numărul de telefon 0759 048 677, de luni până vineri între orele 8:00-14:00, sau pe adresa de e-mail [email protected]. Biletele se eliberează de luni până vineri, între orele 13:00-16:00.


Intră acum și în grupul de