Ziua Internaţională a Vârstnicilor va fi marcată şi la Suceava prin organizarea campaniei “Flori pentru Suflet”


Intră acum și în grupul de

Ziua Internaţională a Vârstnicilor va fi marcată şi în judeţul Suceava prin organizarea primei ediţii a campaniei „Flori pentru Suflet”, ce se va desfăşura pe 1 şi 2 octombrie 2017, în cadrul căreia vor fi oferite 600 de felicitări şi flori persoanelor vârstnice şi familiilor acestora.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, în judeţul Suceava va fi marcată Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice prin organizarea primei ediţii în judeţul Suceava a campaniei “Flori pentru Suflet”, organizatorii evenimentului fiind DGASPC Suceava şi Asociația SEVA, în parteneriat cu  Asociația “Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor” şi Fundația Principesa Margareta a României, campania fiind la a şasea ediţie la nivel naţional.

“Această campanie își deschide porțile pentru prima dată în județul Suceava și s-a bucurat de o  largă susținere din partea societății civile și, în special, a tinerilor, fiind o modalitate de a promova alături de parteneri, colaboratori și voluntari, mesajul unei bătrâneți mai frumoase pentru vârstnicii din România.

FOTO: Ziarulunirea.ro

Sursa citată precizează că în judeţul Suceava vor fi organizate acţiuni în cursul după-amiezelor de duminică şi luni, la care vor participa zeci de voluntari din cadrul mai multor instituții și ONG-uri.

Astfel, voluntari ai Asociației ”Tineri de succes”, ai Primăriei Șerbăuți, ai Asociației SEVA, ai Colegiului Național de Artă ”Ciprian Porumbescu”, ai Colegiului Național  ”Petru Rareș”, ai Colegiului Național ”Ștefan cel Mare”, ai Colegiului Național ”Mihai Eminescu” din Suceava, dar şi ai DGASPC Suceava vor înmâna 600 de felicitări  și  flori, cu sprijinul organizatorilor – Asociația ”Niciodată Singur- Prietenii Vârstnicilor” și Fundația ”Principesa Margareta a României”- persoanelor vârstnice atât din municipiul Suceava  (pe stradă, în apropierea bisericilor, în parcuri, la domiciliul cadrelor didactice pensionate, vecinilor de bloc, etc), cât și persoanelor vârstnice de la centrele de vârstnici , respectiv cele trei locații ale Așezământului pentru Bătrâni ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, dar şi la domiciliul persoanelor vârstnice din comuna Șerbăuți sau la alte centre de vârstnici din județul Suceava.

DGASPC Suceava precizează că, la nivel național, timp de aproape o săptămână, în perioada 28 septembrie – 3 octombrie 2017, peste 50 de ONG-uri din țară, instituții publice, instituții de învățământ, companii sau voluntari vor susține mesajul unei bătrâneți demne pentru vârstnicii din România prin oferirea de flori și gânduri bune seniorilor.

“Campania este organizată la nivel internațional de către Federația Internațională “Les petits frères des Pauvres”, în state precum Franța, Spania, Ungaria, Elveţia, Germania, Polonia, Mexic, Canada sau Statele Unite ale Americii. Mesajul global al campaniei este întărirea relațiilor între generații pentru a oferi bâtrâneți frumoase și lipsite de griji, prin mobilizarea de voluntari în sprijinul vârstnicilor. La nivel mondial, din ce în ce mai mulți vârstnici sunt afectați de izolare socială și singurătate.  În România, conform unui studiu realizat de GfK pentru Fundația Principesa Margareta a României, unul din doi vârstnici din România este afectat de singuratate sau trăiește sentimentul inutilității. Prin campaniile și acțiunile sale, Asociația “Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor” și partenerii săi încearcă să combată aceste fenomene”, se arată în comunicatul presei.

De precizat că în anul 2017 Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava a împlinit 20 de ani de activitate.

“În toți acești ani s-au făcut progrese deosebite în protecția copilului dar și în protecția persoanelor vârstnice și cu handicap, asigurând respectarea drepturilor acestora dar și protecție specială pentru cei aflați în situație de risc. Ne dorim ca și celelalte instituții să acorde o mai mare atenție persoanelor aflate în nevoi, fie copii, vâstnici sau persoane cu handicap iar comunitatea să acorde respectul și sprijinul cuvenit generației care  se află la baza dezvoltării  noastre fizice, profesionale și spirituale”, se precizează în documentul citat.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de