Expoziția „Agatul – cristale și bijuterii”, la Muzeul de Științele Naturii din Suceava

În perioada 3 – 5 noiembrie a.c., la Muzeul de Științele Naturii din Suceava va putea fi vizionată expoziția Mineralia, „Agatul – cristale și bijuterii”.

Potrivit reprezentanților Muzeului Bucovinei, expoziția „Mineralia” propune o incursiune în lumea pietrelor fine şi preţioase.

Astfel, sucevenii vor avea ocazia să admire pietre brute – cristale şi minerale de colecţie; fosile, meteoriţi; pietre tăiate şi şlefuite pentru montură (geme); bijuterii originale, numai din pietre naturale, dar și ornamente din piatră şlefuită.

Ȋntre pietrele folosite în podoabe, bijuterii sau ornamente, agatul ocupă un loc special. Este o piatră fascinantă prin infinitatea de modele, texturi și culori pe care le prezintă. Agatul a fost folosit de oameni încă din preistorie, cu mii de ani în urmă. Ȋn Grecia Antică și în Imperiul Roman a fost cea mai cunoscută piatră de podoabă, șlefuită sau sculptată în camee. Ȋn timpurile moderne, bijutierii Art Nouveau au fost cei care au redat măreția acestei pietre, folosind în mod special agatele viu colorate. Astăzi agatul este montat în cele mai fanteziste bijuterii, iar bucățile mai mari tăiate şi apoi șlefuite sunt obiecte ornamentale deosebite. Zone faimoase cu exploatări de agat au existat în Italia, Germania și India dar acum sunt secătuite. Dar există depozite enorme în Brazilia, Uruguay, Mexic sau Madagascar. Ocurențe mici se găsesc peste tot în lume. Cele mai cunoscute şi mai frumoase agate din România se găsesc în Munții Apuseni, la Brad și Techereu”, au transmis organizatorii expoziției.

Coordonatorii expoziției sunt Angela Anea – muzeograf, geolog și Andrei Gorduza – geolog.

(Mihaela Tcaciuc)

 

 

 

 

loading...