Festivalul Colindelor Poloneze Bucovinene, la Solonețu Nou

Biserica romano-catolică „Coborârea Duhului Sfânt” din satul Solonețu Nou a găzduit marți, 26 decembrie 2017, cea de-a III-a ediţie a Festivalului Colindelor Poloneze Bucovinene.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Polonezilor din România, după ce în decembrie 2015 a debutat cu prima ediţie, pe data de 26 decembrie 2017 a avut loc cea de a III-a ediţie a Festivalului Colindelor Poloneze Bucovinene. La prima ediţie, Uniunea Polonezilor din România a decis să aducă la lumină o veche tradiţie poloneză, cea a colindatului, urmând ca şi anul acesta în cadrul festivalului să se menţină această tradiţie.

„Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini, este un timp al bucuriei, al păcii și al liniștii sufletești. Colindatul este un element inseparabil al acestuia. În comunitățile poloneze din Bucovina, asemenea vecinilor noștri români, începând din ajunul Crăciunului și până în ziua de Anul Nou, copiii, tinerii și adulții merg cu colinda prin sate, vestind astfel Nașterea Domnului. Prin ceea ce colindam, aduceam lumii vestea: „Cristos s-a Născut”!.

Nici până în ziua de astăzi, obiceiul colindatului nu s-a pierdut. În fiecare an, după încheierea slujbei de seară care vestește Nașterea lui Cristos, tinerii se strâng și merg la colindat prin sat. Drept urmare, Festivalul Colindelor Bucovinene a fost creat pentru a nu se pierde acest obicei”, a arătat sursa citată.

De asemenea, în cea de-a doua zi a Sărbătorii Nașterii lui Cristos, în biserica din Solonețu Nou au răsunat colindele a nouă coruri ale bisericilor romano-catolice din decanatul de Bucovina (corurile bisericilor catolice din Solonețu Nou, Cacica, Moara, Suceava, Poiana Micului, Rădăuți, Siret, Pleșa și Vicșani), corul greco-catolic „Maidancek” al parohiei Cacica și corul Forumului Democrat German din Câmpulung Moldovenesc.

Fiecare cor a interpretat câte trei colinde, în limba polonă, română, ucraineană și germană.

După încheierea festivalului, toți participanții s-au deplasat la Casa Polonă din Solonețu Nou, unde a avut loc împărțirea cu Opłatek, obicei care își are originea în ritualul împărțirii pâinilor care datează din primele veacuri ale creștinismului.

Decanul de Bucovina, pr. Iosif Păuleț a binecuvântat oplatele și a vorbit despre însemnătatea pâinii în viața oamenilor, precum și despre importanța credinței în întreaga lume. Apoi, participanții și-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou și au gustat din bucatele pregătite cu acest prilej.

De menționat este faptul că la Festivalul Colindelor Poloneze Bucovinene au participat Victoria Longher, deputat în Parlamentul României din partea minorității polone, președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, Mons. Ionut Strejac, decanul de Bucovina, pr. Iosif Păuleț, preoții din decanatul de Bucovina, corurile, precum și membrii comunităților poloneze.