Festivalul de tradiții și obiceiuri de Anul Nou, la a șasea ediție la Cajvana


Intră acum și în grupul de

Sărbătorile de iarnă aduc cu ele miracolul Naşterii Domnului, a sfârşitului şi începutului de an. Omul întâmpină trecerea de la anul vechi la anul nou, începutul unei noi etape din viaţă cu bucurie şi speranţă.

Acesta este momentul de a saluta cu bucurie venirea Anului Nou, de a-l întâmpina cu cântece şi jocuri, daruri şi urări exprimate prin tradiţii şi obiceiuri cunoscute: Colinde, Capra, Irozii, Căiuţii, Măscaţii, Pluguşorul, Sorcova.

La Cajvana, a avut loc, în a treia zi de Crăciun, festivalul local de datini şi obiceiuri de iarnă „După datina străbună”. Aflat la cea de-a VI-a ediție, evenimentul a fost organizat de Primăria oraşului Cajvana, reprezentată de primarul Gheorghe Tomăscu, în parteneriat cu Liceul Tehnologic “Ștefan cel Mare” Cajvana, reprezentat de directorul coordonator Nicolae Robu, respectiv directorul adjunct Ciotu Iulian.

Astfel, miercuri, 27 decembrie 2017, localnicii şi alţi iubitori de folclor  s-au adunat la Căminul Cultural din Cajvana pentru a urmări momentele deosebite pregătite de organizatori.

Această manifestare culturală are menirea să promoveze folclorul local, datinile şi obiceiurile satelor şi să transmită actualelor generaţii  frumuseţea şi gingăşia costumelor populare, a măştilor tradiţionale şi a obiceiurilor locale.

Emoţionaţi şi totodată mândri, grupurile de elevi  coordonaţi de cadrele didactice: prof.înv.primar Solcan Trandafira, Mârza Rahila, Davidoaia Irina, Negrușer Alina, Jucan Irina, Tomuț Cristina, Dranca Minodora, profesor  Ciubotaru Ovidiu, preot profesor Apetrei George, au oferit spectatorilor dansuri și colaje de versuri, urături și colinde care au adus magia sărbătorilor de iarnă.

Unele din obiceiurile care se mai păstrează în Cajvana sunt Căiuţii, Dansul Măştilor, Irozii. Acestea au fost puse în scenă de membrii Ansamblului „Stejărelul”, coordonaţi de domnul director adjunct Ciotu Iulian.

Un moment special l-a avut și interpreta îndrăgită a cântecului popular, Casandra Răcar, care a încântat publicul cu colinde și cântece din Bucovina.

Vechile datini româneşti te ajută, în fiecare an să simţi şi să trăieşti atmosfera plină de căldură şi veselie a sărbătorilor de iarnă. Nu ştii întotdeauna cu exactitate care este originea lor şi te gândeşti că, în fond, nu este aşa de important. Poţi gusta din plin şi le simţi mai aproape de suflet, dacă le cunoşti semnificaţia.

Dansurile prezentate au impresionat prin splendoare şi eleganţă, tinerii fiind buni dansatori, manifestând prin joc dinamismul şi forţa vitală a tinereţii.

Dacă organizatorii i-au răsplătit pe urători cu colăcei şi portocale, din partea spectatorilor artiştii au fost răsplătiţi cu aplauze. Prestaţia artistică a participanţilor a fost urmărită cu mare drag şi de localnicii care muncesc în străinătate, întorşi pe meleagurile natale să petreacă sărbătorile de iarnă alături de cei dragi.

“Prin organizarea şi desfăşurarea acestor evenimente încercăm să conservăm în mod natural, să îmbogăţim şi să trecem prin straturile mai multor religii, confesiuni, naţionalităţi aceste minuni care sunt tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou”, a declarat primarul oraşului Cajvana, Gheorghe Tomăscu.

Prof. înv. Primar Seserman Lidia Loredana, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic “Ștefan cel Mare” Cajvana


Intră acum și în grupul de