28 de edituri şi case editoriale de prestigiu participă la cea de-a V-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Alma Mater Librorum de la USV


Intră acum și în grupul de

La Universitatea „Ştefan cel Mare” se desfășoară în zilele de 3 și 4 mai a.c. cea de-a V-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Alma Mater Librorum. La eveniment participă 28 de edituri şi case editoriale de prestigiu din România, Republica Moldova şi Ucraina, cu standuri de carte, lansări şi prezentări de carte, întâlniri cu autori, dialoguri cu studenţii şi profesorii suceveni. Totodată, cea de-a V-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Alma Mater Librorum marchează, printr-o serie de evenimente speciale, Centenarul Marii Uniri 1918-2018.

Salonul Internațional de Carte Alma Mater Librorum a fost deschis joi dimineață, în holul central din corpul A al USV, în prezența profesorului universitar dr. Andrei Marga şi a scriitorului-jurnalist Stelian Tănase. De asemenea, la eveniment au participat oficialităţi locale, scriitori, jurnalişti, profesori universitari și studenți.

În deschiderea Salonului Internaţional de Carte Alma Mater Librorum, coordonatorul Bibliotecii USV, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, a declarat că acest eveniment a fost inițiat acum cinci ani de rectorul interimar al USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, și ministrul Educației, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, care au spus la acea vreme că universitatea suceveană trebuie să găzduiască un salon de carte.

„Pentru ca el să poată avea loc, era nevoie de o echipă puternică care să preia organizarea și să contureze profilul acestui salon de carte. Această echipă s-a regăsit în universitatea noastră în cadrul bibliotecii academice, o bibliotecă puternică, cu un colectiv recunoscut, care a organizat numeroase asemenea întruniri naționale și internaționale”, a spus coordonatorul Bibliotecii USV, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu.

Aceasta a mai arătat că cea de-a V-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Alma Mater Librorum este organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava şi Consiliul Local Suceava, parteneri principali fiind Asociaţia SEVA, Radio Top Suceava și Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava.

Totodată, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu a mulțumit celor 28 de edituri pentru participarea la această ediție a salonului de carte, explicând că pe parcursul celor două zile publicul sucevean este așeptat lansări şi prezentări de carte, întâlniri cu autori, dialoguri cu studenţii şi profesorii suceveni.

La rândul său, rectorul interimar al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava și inițiator al salonului de carte, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a precizat că rolul acestui eveniment este de a motiva sucevenii să citească.

„Constatăm cu toții că cititul de cărți a scăzut semnificativ în ultimii ani și că divertismentul ocupă mult mai mult din locul destinat educației. Oricât am încerca în cadru formal să facem acest lucru, trebuie să ieșim și să oferim alte căi de acces către informație tinerilor noștri. Am dezvoltat în universitate un Book Cafe, unde fiecare student poate servi un ceai, o cafea, și în același timp să ia din raft o carte și să citească acolo”, a spus prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian.

Acesta a precizat că universitatea suceveană a semnat și un contract de achiziție pentru o bază de date internațională, care oferă acces la mai mult de jumătate dintre revistele științifice ale lumii, reviste de top, la acestea adăugându-se și 200.000 de cărți în format electronic.

Invitat să ia cuvântul, Mircea A. Diaconu, prorector al USV, a explicat că Bucovina e un loc în care s-a citit dintotdeauna și că în perioada interbelică se primeau cărți și reviste de la Paris și Viena, în acest fel Cernăuți și Suceava fiind conectate la marea lume europeană.

„Cu acest târg de carte nu facem decât să continuăm o tradiție mai veche în zona noastră”, a spus Mircea A. Diaconu.

La deschiderea oficială a Salonului Internaţional de Carte Alma Mater Librorum au mai participat jurnalistul Sorin Avram, consilierul local și reprezentanta Asociaţiei SEVA, Angela Zarojanu, directorul Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, subprefectul de Suceava, Silvia Boliacu, și deputatul Ştefan Alexandru Băişanu.

Sucevenii care vizitează cea de-a V-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Alma Mater Librorum au ocazia de a achiziționa și de a beneficia de reduceri, expozanții venind cu promoţii importante și titluri pentru toate categoriile de vârstă. (M.T.)


Intră acum și în grupul de