La Muzeul de Istorie din Suceava a fost deschisă expoziția temporară „Presa din Bucovina 1840-2018”


Intră acum și în grupul de

La Muzeul de Istorie din Suceava a fost vernisată, joi, 3 mai a.c., de Ziua Mondială a Libertății de Exprimare a Presei, expoziția temporară „Presa din Bucovina 1840-2018”. Expoziția prezintă evoluția presei din Bucovina, de la apariția primelor Calendare, imediat după ocuparea acestui teritoriu de către Imperiul  Habsburgic, până la presa de astăzi, fiind deschisă publicului sucevean în perioada 3-15 mai 2018.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a precizat în deschiderea evenimentului faptul că expoziția este organizată de Secția de Istorie în colaborare cu Secția Memoriale a Muzeului Bucovinei (Colecțiile Periodice, Leca Morariu, Ion Vicoveanu, Simion Florea Marian) și cu Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” (Colecția Periodice).

La rândul său, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a menționat că 3 mai 2018 reprezintă aniversarea de 25 de ani de la stabilirea de către ONU a Zilei Mondiale a Libertății Presei și că în Anul Centenarului Marii Uniri Consiliul Județean împreună cu Muzeul Bucovinei au pregătit mai multe evenimente, între care și expoziția „Presa din Bucovina 1840-2018”.

„Uitându-ne în urmă, libertatea presei este piatra de temelie a unei democrații. Asta trebuie să o spunem răspicat și să luptăm să apărăm această libertate a presei. Starea de normalitate a unei națiuni așa se face. Așa ajunge să fie o națiune sănătoasă. O democrație este funcțională dacă pilonul de bază, libertatea presei, funcționează”, a spus Flutur.

În ceea ce privește expoziția de la Muzeul de Istorie, printre ziarele care pot fi văzute se numără gazeta Bucovina, publicația revoluției române de la 1848, înființată de către frații Alexandru și Gheorghe Hurmuzachi, Revista Politică, prima gazetă românească apărută la Suceava în perioada mai 1886-1 aprilie 1891, ziarul reprezentativ al românilor bucovineni pentru această perioadă, Revista Bucovinei, care apare încă din 1916,  reușind să reunească în jurul ei intelectualitatea română din Bucovina după izbucnirea primului război mondial, luptând pentru realizarea idealului național și unirea tuturor provinciilor istorice românești, Glasul Bucovinei, publicație care a militat pentru unirea politică a tuturor românilor, dar și numeroase alte ziare și reviste, în limba română și în limba germană, apărute la Cernăuți, Suceava, Rădăuți, Siret, Câmpulung Moldovenesc.

La finalul manifestării, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a oferit publicațiilor din județ distincția „Meritul Bucovinei”.

„<<Meritul Bucovinei>> este o distincție pe care o acordăm personalităților, instituțiilor, ONG-urilor care s-au remarcat și se remarcă în ceea ce privește viața publică, administrativă, economică, culturală, din județul Suceava”, a precizat Gheorghe Flutur. (M.T.)


Intră acum și în grupul de