Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu aduce la Suceava turneul extraordinar Flautul fermecat – „Twenty Shades of Music”

Flautistul Ion Bogdan Ștefănescu va susține duminică, 10 iunie a.c., de la ora 19.00, pe scena Teatrului „Matei Vişniec” Suceava un spectacol ce face parte din turneul extraordinar Flautul fermecat – „Twenty Shades of Music”.

Potrivit organizatorilor, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu va susține în perioada 3 – 10 iunie a.c. șase recitaluri în șase orașe din cele trei provincii istorice ale României.

„Flautul Fermecat 2018 marchează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Ion Bogdan Ștefănescu împreună cu chitaristul Costin Soare a pregătit un repertoriu special, sub tema <<Twenty Shades of Music>>”, anunță organizatorii.

Repertoriul include piese de Celso Machado, Béla Bártok, Astor Piazzolla, Miroslav Tadic, la care se adaugă piese pentru chitară de Ariel Ramirez și Jorge Morel, care vor fi interpretate de Costin Soare.

Cadența anuală cu care s-a organizat turneul Flautul fermecat începând din 2012 – uneori au existat chiar două ediții pe stagiune – l-a impus în cadrul evenimentelor culturale cu tradiție.

„Programul de anul acesta aduce în atenția publicului o muzică ce aparține țărilor sudice, o muzică cu anumite caracteristici întâlnite doar în Balcani și America de Sud. Zone îndepărtate geografic, dar foarte apropiate din punct de vedere semantic și ca structură artistică. Sunt douăzeci de fațete, de stări ale muzicii cu care vor lua contact cei prezenți la recitalurile Flautului Fermecat. Vor asculta o muzică plină de lascivitate, tristețe, resemnare, dor, dar și exuberanță, joc, umor și chiar inocență, sentimente proprii folclorului românesc sau celui sud-american”, a menționat sursa citată.

Începând cu 2012, Ion Bogdan Ștefănescu a vizitat zeci de orașe din țară alături de pianistul Horia Mihail. Cei doi au cântat împreună și pe scenele din Washington, New York, Osaka și Tokio, într-un program intitulat „Românesc 100%”. De această dată, Ion Bogdan Ștefănescu va fi însoțit de unul dintre cei mai reprezentativi chitariști ai României, Costin Soare, un muzician cu studii în România, Scoția și Japonia, unic în peisajul muzical autohton. Melanjul timbrurilor, al flautului și al chitarei, este unul foarte potrivit pentru acest repertoriu. Ion Bogdan Ștefănescu va folosi toate tipurile de flaut, de la cel bas, la piculină, într-o simbioză perfectă cu sunetul atât de atrăgător al chitarei.

„Sunt sigur că melomanii vor reacționa la această nouă propunere sonoră. O consider a fi combinația perfectă”, afirmă Ion Bogdan Ștefănescu.

Din program fac parte: Celso Machado – Patru dansuri; Béla Bártok – Sase dansuri românești; Ariel Ramirez – Alfonsina y el mar (chitară solo); Astor Piazzolla – L’histoire du Tango; Jorge Morel – Danza brasilera (chitară solo); Miroslav Tadic – Patru piese macedonene.