A doua ediție a Programului Ștefanian, debutează, duminică în Cetatea de Scaun a Sucevei. Flutur: Facem demersuri ca „Drumul lui Ștefan” să devină Rută Culturală Europeană


Intră acum și în grupul de

Duminică 24 iunie, în Cetatea de Scaun a Sucevei debutează cea de a II–a ediție a Programului Ștefanian, cu acțiuni incluse în calendarul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri.

La ora 17:00 va fi oficiată o slujbă de pomenire a Domnilor Moldovei, în capela Cetății urmată, la ora 18:00, de primirea mesajelor ctitoriilor ștefaniene.

La ora 18:30, în curtea interioară a Cetății de Scaun, va fi prezentat spectacolul de teatru istoric – „Alexandru Lăpușneanu”, adaptare de Marius Rogojinschi după nuvela lui Costache Negruzzi, în interpretarea Teatrului „Vasilache” din Botoșani.

Programul Ștefanian, ediția 2018, se încheie cu un pelerinaj la Mânăstirea Putna pe 2 iulie când se comemorează 514 ani de la moartea celui care este considerat cel mai mare român, voievodul Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt.

Pelerinii sunt așteptați dimineață, începând cu ora 7:30, la intrarea în Putna pentru a merge pe jos până la Mănăstire unde vor participa la Sfânta Liturghie, la ceremonia comemorativă de cinstire a Marelui Nostru Voievod și Sfințirea Portalului Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”.

În cadrul Programului vor avea loc evenimente în localități din țară, din Republica Moldova și din Ucraina unde sunt conservate ctitorii ale voievodului Ștefan cel Mare.

Potrivit președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, se fac demersuri pentru ca „Drumul lui Ștefan” să devină „Rută Culturală Europeană”

„Consecvenți implicării concrete pentru dezvoltarea turismului în Bucovina, în județul Suceava și în România, avem în vedere o colaborare cu instituții naționale și europene pentru ca „Drumul lui Ștefan”, generat prin Programului Ștefanian, să devina rută culturală de interes național și internațional și includerea acesteia în Rutele Culturale Europene certificate de instituțiile europene”, a spus Flutur.

Potrivit acestuia, „Drumul lui Ștefan”, ca rută culturală, va străbate zeci de localități, din România și Republica Moldova, care păstrează ctitorii ștefaniene sau care au muzee în care sunt organizate expoziții cu artefacte din timpul domniei voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt. Ruta va reprezenta o bună oportunitatea de conștientizare și de promovare a unei părți importante din inestimabila moștenire pe care a lăsat-o Marele Voievod.(N.B.)


Intră acum și în grupul de