Eclipsa totală de lună va putea fi urmărită la Observatorul USV


Intră acum și în grupul de

Vineri, 27 iulie 2018, începând cu ora 21:14, va avea loc o eclipsă totală de lună, vizibilă din Romania.

Potrivit unui comunicat al USV, sucevenii sunt invitați să urmărească această eclipsă prin telescop, vineri seară, începând cu ora 21:00, la Observatorul Astronomic al Universității „Ștefan cel Mare”  din Suceava.

„Această eclipsă este ce mai lungă din secolul 21, cu o durată a totalității de 1oră și 42 minute. În timpul unei eclipse totale de lună, aceasta intră în zona de umbră a Pământului și capătă o culoare roșiatică, fiind cunoscută în popor ca luna sângerie”, a menționat sursa citată.

De asemenea, tot vineri, planeta Marte se va afla foarte aproape de Luna și va fi la opoziție. Astfel, se vor putea face observații și asupra planetei Marte, dar și asupra planetelor Saturn și Jupiter, putând vedea sateliții galileeni, marea pată roșie de pe Jupiter și inelele lui Saturn.

„Când o planeta se află la opoziţie, o putem observa în cele mai bune condiţii, pe parcursul întregii nopți, având maximul de strălucire şi diametrul aparent maxim vizibil prin telescop”, au precizat reprezentanții USV.

Ei au menționat că observațiile astronomice vor fi posibile daca cerul nu va fi acoperit de nori, iar pe lângă programul de observații, se vor purta discuții despre eclipse și vor fi proiectate filme documentare legate de lună și de producerea eclipselor de lună. (M.T.)

 


Intră acum și în grupul de