Ateliere practice pentru reabilitarea și mutarea unei case tradiționale, în cadrul proiectului Bucovina Brunch de la Putna

La Putna va avea loc sâmbătă, 11 august, o nouă ediție a proiectului Bucovina Brunch ce combină experienţa culturală cu cea gastronomică.

„Sunteți pasionat de arhitectura tradițională? Vreți să vedeți cum se demontează o casă veche din lemn? Sau poate să aflați pașii pe care un specialist îi face în restaurarea unor obiecte de utilitate casnică sau mic mobilier. Suntem foarte entuziasmați că vom avea ocazia de a face împreună toate acestea la Putna”, au anunțat organizatorii evenimentului.

Sub genericul „Putna: țara autentică”, se vor organiza trei ateliere ce vor avea în centru tehnici de desfacere a caselor tradiționale, tehnici de curățare / tratare a bârnelor de lemn și inventariere și recondiționare de mic mobilier și instrumentar casnic.

Astfel, participanții vor „pune umărul” pentru a ajuta la demontarea unei case vechi tradiționale din Putna ce a aparținut unei învățătoare, Casa Aionițoaie, precum și pentru curățarea, tratarea și depozitarea  bârnelor, anul viitor urmând a fi reașezate în forma inițială.

Organizatorii evenimentului au precizat că anul viitor casa va fi transformată în muzeu, aceasta fiind descoperită în urma campaniei Salvează Satul Bucovinean – Adoptă o casă 2011 la care au luat parte studenții de la specializarea „Economia comertului, turismului și serviciilor”, din cadrul facultății de Științe Economice și Administrație Publică, de la USV.

„În 2011 (primul an în care studenții ECTS au căutat case vechi în satele Bucovinei) a fost găsită casa familiei Ainițoaie. Locuită la acea vreme de doamna Veronica, casa fusese afectată de inundații, însă își păstrase frumusețea, fiind casa care a fost votată la vernisajul studenților din acel an. Este posibil ca și povestea acesteia să fi impresionat: doamna Veronica (fostă învățătoare) avea un perete tapetat cu fotografii ale oamenilor „importanți” din Putna și le-a spus studenților povestea fiecăruia. Aceștia au povestit entuziaști că doamna Veronica a ieșit alergând după ei, pentru că uitase să le arate cheia de la minunata ei ușă cu ținte. Le-a mărturisit că după moartea ei nu ar vrea ca locuința să fie dărâmată, ar prefera să o doneze unui muzeu sau chiar să o transforme în muzeu. Donațiile strânse de studenți în anii următori (2011, 2012) de circa 1000 lei au fost trimise rudelor doamnei Veronica, pentru a face mici lucrări care să împiedice deteriorarea casei. Ne bucurăm că o promisiune veche se materializează, cu sprijinul Danielei și al lui Pascal Garnier de la Țara Autentică: casa va fi reabilitată și restaurată. Visul doamnei Veronica se transformă în realitate, chiar dacă ea nu mai e, ca să ne vadă”, au anunțat organizatorii evenimentului.

 

Evenimentul de la Putna va cuprinde și un brunch, pregătit de localnici, după rețete străvechi din produse naturale din sat.

Proiectul Bucovina Brunch este organizat de Țara Autentică Putna, ADER, iaBucovina, APT Bucovina, parteneri fiind Muzeul Bucovinei – secția de Etnografie, Primăria Putna, Asociația pentru Dezvoltare Europeană Putna, Centrul de Resurse și Cercetare în Turism / Universitatea Ștefan cel Mare Suceava.

Organizatorii au precizat că înscrierile se realizează prin completarea unui formular ce poate fi accesat pe https://goo.gl/forms/ry1ITMhext7eEQnm2. Taxa de participare este de 45 de lei/pers.

Bucovina Brunch presupune o serie de evenimente de socializare în locurile ascunse ale Bucovinei, ce combină experienţa culturală cu cea gastronomică.

(M.T.)

loading...