Spectacolul „Proştii sub clar de lună”, jucat la Paris de actorii Teatrului „Matei Vișniec” Suceava în cadrul primului turneu internațional


Intră acum și în grupul de

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava se află la Paris, în primul său turneu internațional.

Astfel, marţi, 4 septembrie, în Sala Bizantină a Ambasadei României de la Paris, actorii teatrului sucevean au jucat spectacolul “Proştii sub clar de lună” (regia Anca Bradu, text de Teodor Mazilu), având parte de o primire foarte călduroasă.

„S-a strigat “Bravo!”, s-a aplaudat din toată inima. Publicul a fost format din francezi şi români, a fost o sala arhiplină, cum se întâmplă de obicei la manifestările Ambasadei şi ale Institutului Cultural Român de la Paris. S-au aflat în sală şi multe personalităţi ale diasporei române, critici de teatru, profesionişti din domeniul artelor spectacolului. A fost prezentă directoarea Festivalului internaţional al francofoniilor de la Limoges, Marie-Agnès Sevestre, directorul Teatrului les Halles de la Avignon, Alain Timar, criticii de teatru Gilles Costaz, Mireille Davidovici şi Mirella Patureau, directorul teatrului Gare au Théâtre (situat în estul Parisului la Vity-sur-Seine), Mustapha Aouar, istoricul Matei Cazacu, regizorul Petrică Ionescu… Alţi regizori şi actori francezi sau franco-români au fost de faţă, care cunosc România sau au lucrat pe texte de Matei Vişniec: Denise şi Daniel Schröpfer, Lucilla Sébastiani, Bruno Lombard, Liana Fulga”, au precizat reprezentanții Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava.

Echipa de la Teatrul “Matei Vişniec” din Suceava a reuşit performanţa de a instala decorul şi de a prezenta spectacolul practic în aceleaşi condiţii tehnice ca la Suceava.

La începutul evenimentului, după cuvântul de bun venit al Doinei Marian, directoarea Institutului Cultural Român de la Paris, Matei Vişniec a prezentat pe scurt teatrul şi atuurile Bucovinei.

„Coincidenţa face că sâmbătă, 8 septembrie, pe canalul de televiziune Arte urmează să fie difuzat, la ora 17, un film documentar despre Mănăstirea Suceviţa realizat de un francez, Vincent Froehly”, a mai arătat sursa citată.

Programul turneului teatrului sucevean în Franța mai cuprinde următoarele spectacole: la Paris, pe 5 septembrie 2018 – Kebab, de Gianina Cărbunariu, regia Daniel Iordan, pe 6 septembrie 2018 – PREMIERĂ – Pisici, regie Bobo Burlăcianu; la Changé, pe 8 septembrie 2018 – Kebab, de Gianina Cărbunariu, regia Daniel Iordan, la Laval, pe 9 septembrie 2018 – Pisici, regie Bobo Burlăcianu. (M.T.)

 


Intră acum și în grupul de