„Sărbătoarea roadelor” de la Solonețu Nou a încheiat cea de-a XX-a ediție a Zilelor Culturii Polone

La Solonețu Nou s-a desfășurat, duminică, 16 septembrie a.c., ”Sărbătoarea roadelor” sau Dożynki, o sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp, precum și pentru roadele culese. Sărbătoarea se organizează în semn de recunoștință lui Dumnezeu pentru roadele de peste an.

În mod tradițional, cândva era sărbătorită în prima zi de toamnă, în prezent, în Polonia Sărbătoarea Roadelor se desfășoară într-una din duminicile din luna septembrie, după încheierea secerișului.

Potrivit organizatorilor, Sărbătoarea Roadelor a început la ora 11.00 cu Sf. Liturghie solemnă prezidată de preoții din decanatul din Bucovina unde s-au sfințit pâinile și cununile, s-au depus daruri, iar apoi a urmat prezentarea standurilor, spectacolul folcloric și picnicul.

La spectacolul folcloric au participat ansamblurile „Sołonczanka” din Solonețu Nou, Kapela „Pieczarki” din Małopolska – Polonia și Orchestra tinerilor suflători din Skawa – Polonia.

„Sărbătoarea Roadelor din Solonețu Nou este o excelentă ocazie de a cunoaște comunitatea poloneză din România și vecinii ei și chiar Polonia însăși. Atunci Polonia poate fi simțită, văzută și chiar <gustată>”, a arătat sursa citată.

La eveniment au participat senatorul R.P. Andrzej Pająk – membru al Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătura cu Polonezii din diaspora, delegația din Voievodatul Podkarpacie condusă de Ewa Draus – consilier, delegația din Voievodatul Podkarpacie condusă de Witold Kochan – director al Cancelariei Consiliului de Conducere, militari ai schimbului III ai Contigentului Militar Polonez conduși de comandantul maj. Marcin Szulewa, Nicolae Sava – viceprimarul comunei Cacica, Victoria Longher – deputat din partea minorității polone în Parlamentul României, Ghervazen Longher – președintele Uniunii Polonezilor din România, profesori universitari din Polonia și România, precum și membrii comunităților de polonezi din Cacica, Gura Humorului, Solonețu Nou, Zlotnic (Polonia), Poiana Micului, Pleșa, Păltinoasa, Moara, Iași, Constanța, București, Suceava, Siret, Vicșani, vecinii noștri români din Pîrteștii de Sus, și cei ucraineni din Cacica.

Copiii au avut ocazia să participe la un concurs cu premii la care cei mai buni au putut câștiga 5 tablete. De asemenea, ei au fost animați de Teatrul ʺCzwarte Miastoʺ din Gdynia, Polonia.

Uniunea Polonezilor din România organizează din 2006 Sărbătoarea Roadelor la nivel național, în cadrul Zilelor Culturii Polone, în Solonețu Nou – cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi.

Ea prilejuiește întâlnirea tuturor comunităților poloneze din România. Fiecare din localitățile în care trăiesc polonezi prezintă standuri colorate, sărbătorești cu roade caracteristice pentru ea, cu produse, dulciuri, mâncăruri. Pe lângă polonezi se prezintă și alte naționalități „vecine” – români, ucraineni.

„Dożynki”  este sărbătoarea agricultorilor care mulțumesc pentru roadele culese și, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă. Inseparabil legate de această sărbătoare sunt Sfintele Liturghii solemne, în timpul cărora se sfințesc pâinea și cununile și se depun daruri. Sărbătoarea Roadelor se încheie cu un festin popular, adeseori cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară.

(M.T.)