Expoziția „Mineralia – Minerale din România”, la Muzeul de Științele Naturii din Suceava

Muzeul de Științele Naturii din Suceava găzduiește, în perioada 2 – 4 noiembrie a.c., expoziția „Mineralia – Minerale din România”.

Potrivit reprezentanților Muzeului Bucovinei, numeroase regiuni din România-Baia Mare, Brad, Abrud, Banatul Montan s-au dezvoltat de-a lungul secolelor datorită bogăţiilor naturale din adâncul Pământului. Oamenii s-au așezat în aceste locuri și au întemeiat comunităţi care se ocupau cu exploatarea minereurilor de cupru, plumb, aur,argint sau fier.

Pe lângă produsele valoroase economic, exploatările miniere individuale, comunale sau de nivel industrial au scos la suprafaţă eșantioane de cristale natural deosebit de spectaculoase. Atrași de frumuseţea, raritatea, perfecţiunea sau culorilelor, oamenii au început să adune aceste minunăţii ale naturii ca obiecte de colecţie sau decorative.

Acestea sunt așa-numitele “Flori de Mină”:

RODOCROZITUL, care apare sub forma unor petale de culoare roz intens; STIBINA, simbolul mineralogiei estetice din România, care formează smocuri spectaculoase de ace subţiri, lucioase, de culoare neagră;

CALCITUL, care ne oferă ceamai mare varietate de culori (alb lucios, roz,negru),forme și aspect (zaharoid);

CUARŢUL sticlos, transparent, cu cristale columnare perfecte, des întâlnit în vasta lume minerală;

AMETISTUL de România, de culoare mov pal, mult mai rar întâlnit;

SFALERIT negru intens,

GALENĂ, PIRITĂ aurie.

CALCOPIRITĂ, GIPS, GRANATși renumitul AUR NATIV.

Pietrele fine care sunt găsite la suprafaţă, folosite pentru podoabe, au început să fie căutate mai ales în timpurile moderne. Nu s-au format în depozite de dimensiuni mari, motiv pentru care găsirea, extragerea, prelucrarea și montarea lor necesită o muncă considerabilă.

Remarcabile pentru frumuseţea lor sunt:

AGATELE din zona Bradului sauValea Mureșului de culoare roșie, verde, albastră;

RODOCROZITUL masiv din Cavnic, Maramureș;

LIZARDITUL verde deschis din Tismana, în Subcarpaţi

ARAGONITUL din Corund, Carpaţii Orientali;

CALCEDONIA albastră din satulTrestia, Maramureș;

LEMNUL SILICIFIAT din Munţii Apuseni.

Cristale deosebite de cuarţ dublu terminat transparent, denumit și DIAMANT DE MARAMUREŞ, apar în zona Sighetu Marmaţiei.

Acestora li se adaugă, în cadrul expoziţiei, bijuterii, podoabe, piese ornamentale din pietre naturale din întrega lume, dintre cele mai spactaculoase sau rare.

(M.T.)