Spiritualitatea profundă surprinsă în expoziţia „Bucovina – Mănăstirile trăiesc” a artistului fotograf Oliver Mark, vernisată la Muzeul de Istorie din Suceava în prezența autorului

Expoziţia „Bucovina – Mănăstirile trăiesc” a artistului fotograf german Oliver Mark a fost vernisată sâmbătă seara, la Muzeul de Istorie din Suceava, în cadrul colaborării dintre Muzeul Bucovinei şi Muzeul Național Liechtenstein, la eveniment participând un public numeros, dar şi un grup de ziariști străini.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu, a declarat că această expoziţie

este “un experiment” datorat colaborării pe care Muzeul Bucovinei o are cu Muzeul Naţional Liechtenstein şi care se bazează pe eforturile unui artist fotograf german important, cunoscut, Oliver Mark, aflat la a doua prezenţă expoziţională la Suceava.

Ursu a mulţumit atât Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor pentru binecuvântarea realizării acestui demers artistic, stareţului Mănăstirii Sf. Ioan Iacob Corlăţeni de la Pojorâta, părintele Varlaam, maicii stareţe Benedicta de la Mănăstirea Moldoviţa, preotului Teodor Brădăţan, directorul Muzeului “Ion Irimescu” din Fălticeni pentru implicarea, încă de la început, în proiect, dar şi Consiliului Judeţean Suceava care a asigurat viabilitatea proiectului.

El a subliniat că Mănăstirea Corlăţeni reprezintă un model de “rezistenţă creştină” în perioada comunismului.

Ursu a spus că artistul fotograf german Mark Oliver a fotografiat pe parcursul a opt zile în cele două mănăstiri, fiind însoţit în acest periplu de directorul Muzeului Naţional Liechtenstein, Rainer Vollkommer.

“Oliver Mark, de-a lungul celor opt zile cât a fotografiat în mănăstirile noastre, nu a fost singur, ci a fost însoţit de domnul Rainer Vollkommer, cel căruia îi datorăm prima expoziţie a lui Oliver Mark la Suceava, este unul din cei mai buni parteneri externi, poate cel mai important în acest moment, cel căruia îi datorăm două importante expoziţii şi aş aminti de expoziţia “Oul de Paşte, de la cult la artă””, a menţionat Ursu adăugând un alt proiect care deja se conturează ar fi o expoziţie “Ion Irimescu”, care să aibă în preambul fotografii semnate de Oliver Mark.

Prezent la vernisaj, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, s-a declarat “fascinat” de lucrările din expoziţie şi l-a felicitat pe artistul fotograf german Oliver Mark.

El a spus că seria de proiecte culturale începute nu se va opri aici, că sunt încă multe provocări, dar şi teme care ar putea fi abordate în viitor, dând ca exemplu meseriile vechi din Bucovina, aflate pe cale de dispariţie, civilizaţia lemnului, de la “sămânţa de brad până la pădurea virgină de la Slătioara” sau moştenirea etnică şi religioasă din Bucovina.