Premiera spectacolului „Rinocerii”, de Eugène Ionesco, în regia lui Alain Timár, sâmbătă, pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava

Pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava se va juca sâmbătă, 15 decembrie a.c., de la ora 19.30, premiera spectacolului „Rinocerii”, de Eugène Ionesco, în regia lui Alain Timár. Spectacolul va mai avea o reprezentație duminică, 16 decembrie a.c., de la ora 19.00.

„Considerată una dintre lucrările cele mai remarcabile ale teatrului absurd universal, Rinocerii este prima piesă a marelui scriitor de limbă franceză, de origine română, montată la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava. Eugène Ionesco nu are cum să lipsească din repertoriul unui teatru care se respectă și își respectă publicul. Eugène Ionesco este dramaturgul ideal pentru o punere în scenă în România de către un regizor francez, Alain Timár”, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, directorul Teatrului Municipal, Carmen Veronica Steiciuc.

Directorul Teatrului a arătat că Alain Timár este regizor, scenograf și director de teatru în Avignon, iar din distribuția piesei fac parte actorii Răzvan Bănuț, Cătălin Mîndru, Delu Lucaci, Cristina Florea, Cosmin Panaite, Clara Popadiuc, Diana Lazăr și Horia Butnaru, asistent scenografie și light design fiind Sebastian Rațiu.

La rândul său, regizorul francez Alain Timár a declarat că este foarte bucuros să lucreze cu tânăra echipă a teatrului sucevean, pe care a întâlnit-o și la Ambasada României din Franța, unde a jucat trei spectacole cu ocazia turneului din luna septembrie.

„Prima punere în scenă din Franța a „Rinocerilor” a avut loc în 1960 și a fost semnată de Jean-Louis Barrault: a fost construită în jurul aceleaiași teme a denunțării. El a văzut în Rinocerii o metaforă numai bună pentru a vorbi despre trupele SS materializate în „Garda de Fier” din epoca lui Antonescu: cu cămășile lor maro sau negre, ambele au împărțit în calea lor moarte, teroare și distrugere.

Piesa descrie de asemenea fanatismul ce poate cuprinde întreaga populație și poate sfârși într-o nebunie colectivă. Contaminarea cu „rinocerită” are, în cazul de față, aspectul unei metamorfoze fizice, vizibilă și exterioară, cu coarne și trăsături de animal. Doar Bérenger, eroul, sau aproape eroul în ciuda a ceea ce crede el, rezistă și chiar scapă cu bine din acest proces.

Această viziune a luat astăzi o formă nouă…

După căderea blocului comunist din Europa și apariția globalizării unde economia de piață, via capitalismul triumfător și arrogant, își asumă locul întâi; când lumea a devenit un supermarket unde orice poate fi vândut și cumpărat – chiar și oameni; când această piață aparține multinaționalelor dincolo de guverne iar finanțiștii înnebunesc speculând sume virtuale colosale; și peste toate acestea, un alt aspect al ideologiei totalitare și-a făcut apariția, doar că într-un mod mai difuz, aproape invizibil.

Noii stăpâni jonglează cu un soi de trucuri magice fără să-și arate fețele, în timp ce dușmanul a devenit invizibil! Și toți, sau aproape toți, par a-și fi însușit aceste noțiuni, condiționați fiind de un consumerism generalizat. Masele fascinate au construit un nou Templu, acela al Consumului cu „C” mare, în care divinizează puterea banului și consumul de bunuri.

„Rinocerita” se propagă în noi, tăcută, cu tot cu efectele sale erozive”, a arătat Alain Timár.

Premiera spectacolului Rinocerii, de Eugène Ionesco, în regia lui Alain Timár va avea loc pe scena Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, pe 15 decembrie 2018, de la ora 19:30.

Prețul unui bilet pentru spectacolul de pe 15 decembrie este 25 de lei, iar pentru cel de pe 16 decembrie biletele costă 20 lei / 10 lei (elevi, studenți, pensionari).

Relații și rezervări, la telefon: 0759 048 677 / email: bilete@teatrulmateivisniec.ro.

(M.T.)