Cea mai mare expoziție cu jucării din România a fost deschisă la Muzeul de Istorie al Bucovinei


Intră acum și în grupul de

Două expoziții de jucării au fost reunite în galeria pod a Muzeului de Istorie al Bucovinei adunând peste 1600 de exponate, toate dintre acestea fiind cumpărate din România, sau care s-au găsit în România ori au fost fabricate în România sau au fost aduse în România.

„Sunt efectiv o reflectare a copilăriei românești”, a declarat colecționarul Cristian Dumitru, președinte al Asociației Muzeul Jucăriilor care a menționat că spațiul pus la dispoziție de Muzeul de Istorie al Bucovinei podul clădirii, l-a determinat să expună atât de multe jucării care în mod normal sunt prezentate în două expoziții separate.

Colecționarul Cristian Dumitru, președinte al Asociației Muzeul Jucăriilor, a arătat că are o colecție de peste 15.000 de jucării adunate începând cu anul 1982 când a decis să facă o asemenea colecție.

El a spus că în familie sunt trei frați, el fiind cel mai mare, iar la acea vreme se transmiteau de la frate la frate atât hăinuțele cât și jucăriile și că în anii 80 avea deja o colecție mică de trenulețe și mașini metalice, iar colecția a dezvoltat-o când a venit din armată, în 1982, când a constatat că jucăriile pe care le avea nu se mai fabricau și a înțeles că au o oarecare valoare istorică și că măcar reprezintă copilăria sa și a fraților lui,

Din acel moment a început să adune jucării și de la prietenii săi care începeau să renunțe la jucăriile pe care le aveau.

Cristian Dumitru a mai arătat că în perioada comunistă în magazine nu erau atâtea jucării ca în prezent și că dacă acum erau circa 20 de tipuri de jucării peste trei luni erau aceleași 20 de jucării.

El a subliniat și importanța jucăriilor la acea vreme, copiii primind jucării la momente importante, cum ar fi ziua de naștere, ziua numelui sau de Crăciun, iar acum la orice ieșire în parc copilul primește o nouă jucărie și că aceștia nu apreciază o jucărie mai mult de câteva ore sau zile.

Colecția de jucării este completată mereu cu achiziții din târguri sau cu ceea ce se mai găsește prin poduri.

Expoziția poate fi vizitată până în 12 aprilie. (N.B.)


Intră acum și în grupul de