Atelier de încondeiat ouă, la Cajvana


Intră acum și în grupul de

La sfârşitul săptămânii trecute, la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” din  Cajvana, zeci de copii, tineri și cadre didactice au învăţat să încondeieze ouă. Acţiunea face parte din proiectul „Tradiții și datini pascale ” al liceului din Cajvana, reprezentat de domnul director coordonator, prof. Robu Nicolae, respectiv directorii adjuncți Ciotu Iulian și Crăciun Marius, derulat în parteneriat cu Primăria Orașului Cajvana, reprezentată de domnul primar Tomăscu Gheorghe și Asociația Communio in Iași, președinte doamna doctor Burdea Eugenia.

Obiectivul vizat de proiect este conservarea tradiţiilor româneşti de Sfintele Paşti. Copiii, tineri și cadre didactice au avut ocazia să devină trăitori şi păstrători ai tradiţiilor prin participarea la atelierul de încondeiere a ouălor, sub îndrumarea a patru voluntari de la Asociaţia „Comunio” din Iaşi care au împărtăşit tainele acestui meşteşug.

Participanții au avut la dispoziţie toate materialele necesare atelierului de încondeiere a ouălor: catalog cu modele de ouă încondeiate, chişiţe, lămpi, ouă, ceară şi vopsea roşie. Din mâinile meşterilor începători au ieşit nişte lucrări foarte reuşite care, cu multă răbdare, au încondeiat ouăle, nu s-au plâns dacă le-a picurat ceară fierbinte pe mână şi, entuziasmaţi și au arătat tuturor ce au reușit să realizeze. Doamna președintă a asociației, Eugenie Burdea a specificat că produsele finale se vor expune la Muzeul Mitropoliei din Iași, în cadrul unei expoziții organizate de asociație.

„ Iată că, tradiţia încondeierii ouălor, atât de vie în Bucovina, reuşeşte să fie transmisă generaţiei tinere printr-o minunată activitate. Scopul atelierului organizat a fost atins. A fost o reuşită. Dorim ca această acțiune să se  desfășoare la Cajvana în fiecare an, în preajma Sfintelor Sărbători Pascale”, au declarat organizatorii.

Întâmplătoare a fost vizita d-lui senator Virginel Iordache care a asistat spre finalul acțiunii și s-a arătat mulțumit de ceea ce s-a organizat la Cajvana.

O astfel de acțiune a avut loc săptămâna trecută și la Todirești. A fost sprijinită de Consiliul Local al Comunei Todirești, repr. de primarul Vasile Avram, biblioteca comunei repr. de doamna Rîpan Cecilia, dar și Asociația Communio din Iași.

Prof.înv.primar Seserman Lidia Loredana

Responsabilă cu promovarea imaginii

Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare”, Cajvana


Intră acum și în grupul de