A șasea ediție a ultramaratonului de 100 de km de la Fundu Moldovei este gata de start. 250 de alergători de pe toate continentele s-au înscris în competiție


Intră acum și în grupul de

Ultramaratonul de 100 de km de la Fundu Moldovei este gata pentru startul celei de-a șasea ediţii.

Concursul se va desfășura la sfarsitul acestei săptămâni, în perioada 7 – 9 iunie şi se va derula în 3 etape: 1 – 42 km, ziua 2 – 50 km și ziua 3 – 8 km.
Altitudinea maximă este de 1.284 de metri, cu punctul de plecare la 720 de metri şi o diferență totală de nivel de 3.860 de metri. Traseele sunt marcate cu litera ‘U’ și au puncte de control (alimentare, hidratare) la fiecare 7 – 12 km. În etapa a treia, de duminica, 9 iunie, se desfășoară și un Fun-Race de 8km pentru cei care vor să încerce o cursă montană scurtă.

La ediția din acest an sunt confirmați în jur de 250 de alergători, dintre care 190 vor participa la cursa lungă – 100 km (vineri-duminica), restul la Fun-Race – 8km (duminică). Succesul acestui eveniment este reflectat și de faptul că, an de an, numărul participanților se dublează. Datorită numărului mare de alergători înregistrați, organizatorii au închis cu cateva săptămâni mai devreme înscrierile, în special pentru că se dorește ca Ultrabug să-și păstreze atmosfera unică pe care au apreciat-o de-a lungul anilor cei care au luat parte, fie ca alergători, fie ca voluntari, sponsori sau susținători.

La Ultrabug 2018 vor fi participanți din Statele Unite, Germania, Danemarca, Rusia, Marea Britanie, Slovacia, Africa de Sud, Malaezia, iar o parte dintre ei au participat și anul trecut.

 Ideea de a organiza un ultra-maraton la Fundu Moldovei aparține jurnalistei britanice Anne-Marie Lategan. În urma unei vacanțe petrecute la Fundu Moldovei în 2013, Anne-Marie a rămas impresionată de frumusețea peisajelor, de tradițiile și obiceiurile păstrate de oamenii locului și, nu în ultimul rând, de delicioasele bucate bucovinene. Aceasta s-a gândit că această zonă trebuie promovată și în rândul iubitorilor curselor de alergare de anduranță. Anne-Marie a participat la numeroase curse, inclusiv de maraton și ultramaraton și este Fitness Editor la revista de specialitate Women’s Running, care apare în Marea Britanie și în alte țări din Europa.

Ce își propune această acțiune

Potrivit organizatorilor, această competiție are ca scop promovarea  frumuseților zonei și ospitalitatea localnicilor și, prin aceasta, să aibă un impact pozitiv asupra turismului local – majoritatea participanților rezervă cazarea la pensiunile din Fundu Moldovei.

„Echipa Ultrabug consideră ca un succes descoperirea unui alergător de mare talent din Fundu Moldovei, cu rezultate foarte bune la competiții naționale. Stefan Dorneanu este chiar din Fundu Moldovei și Ultrabug 2014 a fost primul lui concurs ca alergător. Un an mai târziu, Stefan câștiga medalia de aur la Campionatul National la proba de 50km marș. Stefan este deja un model pentru tinerii din zonă și sperăm ca Ultrabug să descopere și alți tineri talentați.”, au arătat organizatorii.

Competiția își mai propune să încurajeze o atmosferă de camaraderie și corectitudine, iar  în fiecare an se decernează premiul de fair-play. Pe de altă parte, Ultrabug își dorește să ofere o experiență de neuitat participanților, pe lângă cursa propriu-zisă existând multe momente de destindere: seara se organizează foc de tabără, concursul BeerMile, prezentări pe teme sportive și alte activități.

Această competiţia dorește să promoveze producătorii locali. În acest sens se vor face degustări de afinată și alte produse din fructe de pădure culese de localnici, diverse preparate din păstrăv, preparate din brânză, dar şi dulciuri tradiționale.

Mai trebuie menționat că festivalul de premiere se va desfășura la o stână locală și va fi urmată o masă tipic ciobănească (brânză, balmuș, miel la proțap, cozonac, gogoși, afinată, merișorată si alte băuturi alcoolice și răcoritoare). La ceremonie va fi prezent primarul comunei Fundu Moldovei, care va decerna medaliile, sculptate în lemn de către un meșteșugar local. De la petrecerea de după ceremonia de premiere nu vor lipsi muzica și dansurile tradiționale românești.

 Ultrabug este recunoscut la nivel internațional

Ultrabug este afiliat la Asociația Internațională de Trail Running I-TRA şi oferă 4 puncte pentru calificare la UTMB, una dintre cele mai prestigioase curse de trail din lume.

Pe de altâ parte, Ultrabug se numără printre cele mai bune 50 de concursuri de trail din lume alături de curse consacrate precum Marathon des Sables și UTMB (revista Trail Running Magazine, iulie 2016). Sponsorii principali din această ediție sunt: Aqua Carpatica, Decathlon, Kalman Distribution SRL, Edelweiss Echipamente de munte – Câmpulung Moldovenesc, Super Touch, GU Energy, Profi, Pensiunea Casa Ileana – Fundu Moldovei. ( Adelina Cristina Ciobanu )


Intră acum și în grupul de