Gheorghe Flutur a deschis a 30-a ediție a Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene”: Bucovina este o stare de spirit. Bucovina este capitala autenticului, în port, tradiții, gastronomie

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat, vineri, la Câmpulung Moldovenesc, la deschiderea ediției din acest an a Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”.

Festivalul, care este o manifestare aparte în Europa, a ajuns la a XXX-a ediție.

În discursul său, președintele Gheorghe Flutur a evidențiat unicitatea Bucovinei.

„Bucovina nu este doar o provincie istorică, Bucovina este o stare de spirit. Bucovina este capitala autenticului, în port, tradiții, gastronomie. Vom susține și mai mult tradițiile, autenticul și formațiile de amatori”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc, Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural „Bucovina” și va avea loc pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din localitate.

Festivalul nu reprezintă doar un eveniment cultural multi-etnic, ce nu are echivalent în Europa, ci și o istorie de inițiere a legăturilor bazate pe parteneriat între țările care au semnat protocolul de colaborare (Polonia, România, Ungaria și Ucraina). „Întâlniri Bucovinene” de treizeci de ani popularizează și apără cultura populară bucovineană, accentuează toleranța și dialogul cultural, ca modalitate de funcționare în relațiile contemporane complexe.

Inițiatorul și principalul organizator al festivalului, timp de 29 de ani, a fost Casa de Cultură din Piła – Polonia, respectiv dl. Zbigniew Kowalski, care este și directorul festivalului.

Având o desfășurare itinerantă (Polonia – Jastrowie și Piła / 19- 23 iunie; Lubań/ 22-23 august, Dzierźoniów / 24 – 25 august); Ucraina – Cernăuți / 20 – 22 septembrie; România – Câmpulung Moldovenesc / 26 – 28 iulie; Ungaria – Bonyhád / 2 – 4 august), festivalul demonstrează ce loc important ocupă cultura în procesul înțelegerii și cunoașterii, respectului reciproc, toleranței în conviețuire și bunei vecinătăți între diferitele grupuri etnice.

În cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” se desfășoară și faza finală a Festivalului – concurs județean de folclor „Comori de suflet românesc”, ediția a XVII-a, manifestare la care vor concura 70 de grupuri folclorice de amatori, cele care s-au situat pe locul I la fazele zonale, care s-au desfășurat în martie – aprilie 2019.

La evenimentul de la Câmpulung Moldovenesc, cu prilejul căruia va fi organizat și un Târg al meșterilor populari (35 meșteri din județul Suceava, din Iași, Botoșani, Bârlad, Vâlcea, Dorohoi, Corund, Republica Moldova), se așteaptă un număr record de participanți: 500 artiști din străinătate, peste 1.500 artiști amatori din județ, alături de care vor evolua în spectacol: Ansamblul Artistic „CIPRIAN PORUMBESCU” din Suceava, Ansamblul „ROMANAȚI” din Caracal și în recital ION PALADE din Chișinău.(T.B.)