Expoziţia “Moldova 650” aduce în prim-plan steagul de luptă al lui Ştefan cel Mare


Intră acum și în grupul de

La Muzeul de Istorie Suceava a fost vernisată, joi, expoziţia dedicată împlinirii a 650 ani de stat moldav, “Moldova 650”. Atracţia principală a expoziţiei este steagul de luptă al domnitorului Ştefan cel Mare. Această valoroasă piesă de tezaur, care se află în premieră la Suceava, poate fi admirată de publicul larg până în data de 6 mai a.c.

Steagul, care a fost dăruit în anul 1500 mănastirii Zografu de la muntele Athos din Grecia, are formă dreptunghiulară, dimensiunile lui fiind de 90×120 cm şi o singură faţă pe care este reprezentat Sfântul Gheorghe străpungând balaurul. Icoana este brodată pe atlas roşu închis şi cusută cu fire de aur, mătase verde şi roşie.

Această expoziţie reuneşte, de asemenea, numeroase alte piese reprezentative pentru istoria statului moldovean. Monede din argint, nasturi din argint, inele, cărţi vechi, acte de donaţie, cahle decorate cu stema Moldovei sau cu imaginea Sfântului Gheorghe, acoperăminte de cap, legătură de ochi, bonete, papuci, brâu funerar, coif de paradă, arme de luptă şi apărare, toate datând din secolele XІІІ-XVІІ, sunt doar câteva dintre obiectele pe care publicul sucevean are ocazia să le admire în cadrul expoziţiei “Moldova 650”.


Intră acum și în grupul de