PS Iosif Păuleţ participă la primul pelerinaj de la Cacica în calitate de episcop al Diecezei Romano-Catolice Iaşi. Credincioşi din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi şi în acest an la Sanctuarul Naţional Marian de la Cacica cu prilejul Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului


Intră acum și în grupul de

Credincioşi din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi şi în acest an la Sanctuarul naţional Marian de la Cacica, în zilele de 14 şi 15 august 2019, cu prilejul Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, printre pelerini numărându-se PS Iosif Păuleţ, care participă la primul pelerinaj în calitate de nou episcop al Diecezei Romano-Catolice Iaşi,   ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, şi PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi.

Într-un comunicat de presă al Diecezei Romano-Catolice Iaşi se precizează că la Sanctuarul Naţional Marian de la Cacica vor fi prezenţi credincioşi  din România, pelerini din Polonia, Germania, Austria, Italia,  din Ungaria – credincioşii vor fi însoţiţi de PS János Székely, episcop de Szobathelyi , dar şi preoţi şi autorităţi civile. Sursa citată menţionează că Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului va fi celebrată, miercuri, 14 august, la ora 12.00, de către PS Iosif Păuleţ, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, iar predicile de la Liturghiile principale vor fi oficiate de preotul Virgil Blaj, Ordinul Fraţilor Minori Conventuali, profesor de filozofie la Institutul Teologic Franciscan din Roman.

În comunicatul de presă se precizează că din programul celebrărilor de la Cacica face parte pelerinajul tinerilor, care va începe  miercuri, 14 august, la ora 12,00, tinerii urmând să parcurgă pe jos aproximativ până la Cacica, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, în timp ce de la ora 18.00 sfânta Liturghie va fi celebrată de ÎPS Miguel Maury Buendía, nunţiul apostolic, animată de copii, ministranţi, tineri, seminarişti şi persoane consacrate. Totodată, în cursul serii de miercuri, de la ora 22,00, va avea loc Privegherea mariană cu lumânări, moment ce constituie apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, iar pelerinii vor rosti rugăciuni şi vor cânta cântece în cinstea Maicii Domnului.

În ziua de hram, 15 august, vor fi oficiate, începând cu ora 6,00, sfânta Liturghie în limba română, urmată, la 7.30, de sfânta Liturghie greco-catolică,  Liturghia în limba maghiară va fi la ora 8.30, iar Liturghiile în limba polonă şi în limba germană vor fi oficiate de la ora 9.15.

În comunicatul de presă al Diecezei Romano-Catolice Iaşi se arată că Liturghia de Hram va fi celebrată de la ora 11,00, de ÎPS Miguel Maury Buendía, predica va fi ţinută de preotul Virgil Blaj, OFM Conv., predicatorul pelerinajului de la Cacica de anul acesta, iar PS Iosif Păuleţ, noul episcop al Diecezei de Iaşi, va avea un mesaj special adresat pelerinilor.

La Liturghie vor concelebra episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate, iar la finalul slujbei  icoana Maicii Domnului de la Cacica va fi purtată în procesiune în jurul bisericii şi vor fi binecuvântate florile şi obiectele religioase aduse de pelerini.

Sursa citată mai precizează că “în prima sa scrisoare pastorală, dată ca o invitaţie la pelerinajul de la Cacica, cu titlul: „Cacica, loc privilegiat al întâlnirii omului cu Dumnezeu”, PS Iosif Păuleţ, păstorul diecezei, se îndreaptă spre cei care doresc să vină la Cacica şi să trăiască ceea ce au trăit şi trăiesc pelerinii la acest sanctuar, care „simt în acest loc sfânt că formează o singură familie, în care Tată este Dumnezeu, frate, Isus Cristos, însufleţitor, Duhul Sfânt, iar sfânta Fecioară Maria, adevărată Mamă cerească””.

La finalul scrisorii pastorale, PS Iosif, ca nou episcop al Diecezei de Iaşi, i-a îndeamnat pe credincioşi să meargă la Cacica şi să se roage şi pentru “noul păstor pus în fruntea diecezei”.

“Rugaţi-vă pentru întreaga sfântă Biserică, pentru Sfântul Părinte papa Francisc; rugaţi-vă în mod special pentru Dieceza noastră de Iaşi ca să înflorească, spre slava lui Dumnezeu şi spre mântuirea noastră a tuturor!”, i-a îndemnat pe pelerini PS Iosif Păuleţ.

De menţionat este că icoana Maicii Domnului de la Cacica, copie a icoanei “Madona Neagră” de la Częstochowa- Polonia, a fost adusă în acest an la Iaşi pentru întâlnirea cu Sfântul Părinte papa Francisc, din ziua de 1 iunie.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de