Conferință publică de excepție la Muzeul de Istorie susținută de venerabilul călugăr buddhist Jampa Lungtok despre cultura tibetană și principiile universale ale învățăturii buddhiste


Intră acum și în grupul de

Muzeul Bucovinei ca organiza, în data de 5 septembrie, începând cu ora 18:00 o conferință publică cu tema „Cultura tibetană și valorile universale ale buddhismului”, susținută pentru prima dată la Suceava, de venerabilul călugăr buddhist Jampa Lungtok.

Conferința se va desfășura la Muzeul de Istorie în sala de conferințe, iar intrarea este liberă.

Conferința are loc în cadrul expoziției de artă tibetană ce conține obiecte aparținând cunoscutului explorator austriac Heinrich Harrer, care a scris cartea autobiografică „Șapte ani în Tibet”, după care a fost realizat și filmul cu același nume.

Distinsul călugăr invitat va face o incursiune în cultura tibetană și va prezenta principiile universale ale învățăturii buddhiste.

Prelegerea va fi în limba engleză, cu traducere în limba română, urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Jampa Lungtok a acceptat invitația să vină la Suceava și de menționat este faptul că acesta l-a cunoscut personal pe Heinrich Harrer, legând de-a lungul timpului o bună prietenie.

În cadrul acestui eveniment, acesta va oferi amănunte despre semnificația obiectelor din colecția lui Heinrich Harrer expusă la Muzeul Bucovina.

Prin acest eveniment, Muzeul Bucovina deschide un drum care oferă prilejul de a apropiere și cunoaștere a culturii tibetane împreună cu învățăturile sale buddhiste moștenite din India; cultură și filosofie față de care multe personalități consacrate din spațiul românesc au avut o afinitate și mare admirație.

Venerabilul Jampa Lungtok este un om ce întruchipează multe virtuți și este înzestrat cu o cunoaștere profundă izvorâtă din propria sa experiență asupra culturii și învățăturii buddhiste. Ca și călugăr, pe parcursul a câtorva decenii, a avut prilejul și priceperea să traducă în Occident din limba tibetană în diferite limbi europene, cu precădere limba germană, învățăturile celor mai iluștri maeștrii tibetani ai secolului XX.

În perioada 1979-1995 Ven. Jampa a desfăşurat activităţi de traducere în şi din limba tibetană pentru mulți importanţi maeștrii tibetani, inclusiv pentru Sfinția Sa Dalai Lama. În prezent, este traducător şi discipolul apropiat al maestrului Gonsar Tulku Rinpoche.

Venerabilul Jampa Lungtok a fost și rămâne cel mai apropiat discipol occidental al maestrului Geshe Rabten împreună cu care, în anul 1981, a întemeiat centrul și mănăstirea „Tashi Rabten – Zentrum für tibetische Studien” din Austria.


Intră acum și în grupul de