Experimente în stradă, fulgere artificiale și roboți la Noaptea Cercetătorilor Europeni Suceava


Intră acum și în grupul de

La ediția din anul acesta a Nopții Cercetătorilor Europeni vor putea fi văzute cele mai tari experimente în stradă, cu fulgere artificiale create din muzica clapelor de pian și roboți.

Potrivit organizatorilor, oamenii de știință au pregătit pentru public o zi plină de surprize uluitoare din domenii precum chimie, fizică, energie, îmbinându-le cu utilul, dar și cu arta. De exemplu, vor fi prezente trei bobine Tesla care vor crea descărcări electrice pe ritmul unei melodii cântate la pian. Și o bicicletă statică, specială, care îți încarcă telefonul la fiecare pedalare.

Viitorul va folosi foarte multă energie electrică și de aceea vom prezenta tot felul de exponate legate de automobilul electric, care devine tot mai popular și mai atrăgător pentru oameni. Totodată, ne-am gândit foarte mult la tineri, care au două mari probleme: sunt foarte sedantari și sunt mereu în cautarea unei prize ca să-și încarce telefonul. Astfel au luat naștere bicicletele noastre generatoare de electricitate, pe care dorim să le vedem pe holurile școlilor. Ele sunt dotate cu prize speciale pentru telefoanele mobile și produc energie la fiecare pedalare. În felul acesta rezolvăm ambele probleme!”, explică organizatorul de la Noaptea Cercetătorilor Europeni Suceava.

Pe lângă bicicleta-încărcător, pasionații de știință vor testa și alte aparate cu dublă utilitate, atât pentru îmbunătățirea calității vieții, cât și pentru încărcarea gadgeturilor personale.

Mai mult, la Noaptea Cercetătorilor Europeni 2019 vor fi prezentați și „Ochelarii fericirii” – o pereche de ochelari smart, care poate să citească stările de spirit ale oamenilor. „Prin măsurarea pulsului, a umidității pielii și cu ajutorul unor algoritmi, ochelarii pot oferii informații foarte interesante”, explică unul dintre oamenii de știință implicați în proiect.

Participanții la eveniment vor avea ocazia să intre în laboratoare speciale și să facă experimente inedite precum observarea influenței antibioticelor asupra plantelor și vor putea participa la concursuri menite să stimuleze gândirea.

Amintim că evenimentul va avea loc vineri, 27 septembrie, pe esplanada Universității „Ștefan cel Mare”, începând cu ora 16:00 și până la ora 22:00.

Programul evenimentului este disponibil aici.


Intră acum și în grupul de