Agenția pentru Protecția Mediului Suceava și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate Suceava organizează o masă rotundă privind “Zonele umede, biodiversitatea și schimbările climatice”. Cercetările arată că zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile

Agenția pentru Protecția Mediului Suceava în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Suceava, vor organiza o masă rotundă cu tema “Zonele umede, biodiversitatea și schimbările climatice”.

Evenimentul va avea loc miercuri, 05 februarie 2020, ora 11, la sediul din municipiul Suceava al instituției, respectiv strada Bistriţei nr. 1A.

Potrivit Directorului Executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, Maria Mădălina Nistor, la acţiune sunt invitați reprezentanți ai unor instituții publice, instituții de învățământ și organizații neguvernamentale care activează în domeniul mediului.

Tema pentru  Ziua Mondială a Zonelor Umede – 2 februarie 2020 este “Zonele umede și biodiversitatea”.

Sursa citată arată faptul că tema din acest an este o oportunitate unică de a evidenția biodiversitatea zonelor umede, starea acesteia, și de a desfășura acțiuni care să promoveze conservarea și utilizarea înțeleaptă a acestora în contextul actual al schimbărilor climatice. Zonele umede reprezintă habitatul pentru o mare varietate de specii de plante și animale. Ultimele estimări arată un declin global al biodiversității, iar zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile. 

 Agenția pentru Protecția Mediului precizează că zonele umede pot fi vulnerabile la schimbările climatice, fiind afectate de schimbările de temperatură, precipitații, creșterea nivelului mării și evenimentele extreme. Ele pot juca un rol important în atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, prin captarea și stocarea carbonului pentru a reduce gazele cu efect de seră și asigurarea rezistenței la pericole precum inundațiile, intensitatea furtunilor și creșterea nivelului mării.

Instituțiile organizatoare vor prezenta semnificația și importanța zilei de 2 februarie, cât și aspecte privind zonele umede din județul Suceava care sunt arii naturale protejate.

Invitații instituțiilor de învățământ și ai ONG-urilor vor prezenta proiecte derulate în domeniul protecției mediului pe componenta educație ecologică, dezvoltare durabilă, schimbări climatice.

Organizatorii își propun să conștientizeze publicul despre cauzele și consecințele modificărilor climatice ireversibile. Mesajul transmis este acela de a proteja zonele umede, deoarece aceste suprafețe, aparent neînsemnate, au un rol deosebit de important  în menținerea biodiversității și atenuarea efectelor schimbărilor climatice, mai arată sursa citată.