Zilele Culturii Polone, la ediţia XI-a

Sub deviza „Mai aproape unii de alţii”, Uniunea Polonezilor din România organizează la Suceava, în intervalul 3 – 5 septembrie cea de-a XI-a ediţie a Zilelor Culturii Polone. Deschiderea oficială a manifestărilor este programată pentru joi, 3 septembrie a.c., la ora 9:00, la Muzeul de Ştiinţele Naturii, urmată de lucrările conferinţei ştiinţifice cu genericul „Relaţiile polono-române în istorie şi cultură”, cu comunicări şi dezbateri pe secţiunile de istorie, cultură, literatură şi minorităţi naţionale.

Simpozionul, care reuneşte istorici, filologi, sociologi, etnografi, constituie un prilej de întâlnire a cercurilor ştiinţifice şi de cunoaştere a comunităţii poloneze din Bucovina.

Vineri, 4 septembrie a.c., organizatorii au pregătit o excursie la Bicaz, unde va avea loc o festivitate dedicată aniversării a 70 de ani de la refugierea polonezilor în România (organizată în colaborare cu autorităţile locale), cu depuneri de coroane de flori şi discursuri oficiale la placa comemorativă de la Palatul administrativ din localitate dedicată preşedintelui Ignacy Moscicki.
Vor fi vizitate Lacul Roşu şi Cheile Bicazului şi, după întoarcerea la Suceava, la Muzeul de Ştiinţele Naturii, începând cu ora 18:30, vor fi expuse concluziile conferinţei ştiinţifice şi va avea loc lansarea unor volume dedicate relaţiilor polono-române.

Sâmbătă, 5 septembrie, la ora 9:00, participanţii vor pleca la Soloneţul Nou, unde va avea loc „Sărbătoarea Roadelor”, manifestare care cuprinde liturghia solemnă, prezentarea roadelor muncii comunităţilor poloneze din Bucovina şi a vecinilor de alte naţionalităţi, precum şi un spectacol prezentat de ansambluri folclorice poloneze şi româneşti.

loading...