Expoziție de artă plastică la Cetatea de Scaun a Sucevei: Măiestrii moldave – Domni și domnițe din Moldova Medievală, realizată de artistul din Fălticeni Mihail Gavril


Intră acum și în grupul de

Muzeul Național al Bucovinei și Asociația Culturală “Mihail Gavril” organizează la Cetatea de Scaun a Sucevei, în perioada 14 august – 20 septembrie 2020, expoziția de artă plastică Măiestrii moldave – Domni și domnițe din Moldova Medievală, realizată de artistul Mihail Gavril.

Potrivit MNB, vernisajul va avea loc vineri, 14 august, ora 1600, în curtea interioară a Cetății de Scaun. Expoziția va fi prezentată de pr.dr. Gabriel Herea.

Mihail Gavril este un artist plastic consacrat, originar din Fălticeni, stabilit la București, care, de-a lungul  timpului, a expus în mai multe rânduri, în România, Germania, Franța, Elveția, Spania, Austria și Suedia.

La Suceava, a mai fost prezent doar în aprilie 2019, la expoziția aniversară a Grupului Patru+.

Expoziția propusă în Paraclisul Cetății de Scaun a Sucevei este una inedită, care adună 43 de lucrări – unele ce l-au consacrat de-a lungul timpului (stâlpi, cupole, clopote), cu compoziții axate pe o serie de personaje istorice din istoria Moldovei, de la Alexandru cel Bun, la Ștefan cel Mare și Alexandru Lăpușneanu, de la Ieremia Movilă la Vasile Lupu.

Prin toate elementele compozițiilor lucrărilor sale (fragmente de balustrade și portaluri din piatră, pagini miniate de Tetraevanghel, peceți, broderii bizantine, siluete de biserici etc.), Mihail Gavril ne prezintă o epocă istorică: medievalul moldav, cu ceea ce a avut el mai strălucit, de la spirit la materie, de la semn, la simbol, de la om și destin la moștenire și dăinuire. Artistul folosește pentru toate acestea: grafica, pastelul și colajul, culorile de apă, acuarela și acrilicul.

Vizitarea se va desfășura cu respectarea condițiilor legale, afișate la Casa Custodelui.


Intră acum și în grupul de