Festival-concurs de muzica folk, la Suceava


Intră acum și în grupul de

Centrul Cultural Bucovina a sărbătorit ziua de 1 decembrie prin două spectacole de excepţie, primul dedicat Zilei Naţionale care a avut loc în centrul municipiului pe tot parcursul zilei de marţi şi al doilea, un festival- concurs de muzică folk, organizat la iniţiativa domnului Călin Brăteanu, şeful secţiei Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Prima ediţie a Festivalului-concurs de muzică folk „Iarna Bobocilor” s-a desfăşurat la Suceava. Potrivit consultantului artistic Carmen Veronica Steiciuc, evenimentul a avut loc graţie doamnei profesor Sabina Roman, director al Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu din Suceava, în sala de spectacole Auditorium a Colegiului de Artă.
Organizatorii acestei manifestări au fost Centrul Cultural Bucovina, Primăria municipiului Suceava şi Sprint Media Grup.

Conceput pentru categoria de vârstă 12-20 de ani, concursul s-a bucurat de participanţi din trei judeţe: Iaşi, Botoşani şi Suceava. Fiecare concurent sau grup folk a participat cu două piese, interpretare sau creaţie proprie, din repertoriul românesc. Concurenţii au cântat live, cu acompaniament la chitară sau la alt instrument specific muzicii folk. Nu au fost admise negative.

Muzica folk este genul muzical care cunoaşte în acest moment o amploare fără precedent. Este o muzică accesibilă, pornită din inimile tinerilor, pentru toate categoriile de vârstă şi pentru toate categoriile sociale sau profesionale. Dacă la început muzica folk a avut limite foarte precise, adică trebuiau folosite modurile, versurile şi ritmurile populare, numai anumite instrumente, linii melodice simple şi pe cât posibil o singură voce, astăzi acest gen muzical a suferit unele transformări din punct de vedere componistic, armonic şi ritmic, devenind muzica cea mai îndrăgită de tineri.

Se folosesc numai instrumente specifice muzicii folk, cum ar fi: chitara acustică sau electroacustică, cobza, diverse instrumente de percuţie, amplificate sau nu, fără tobe electrice, cu diverse efecte, anumite instrumente de suflat, fluier, flaut sau frunză, anumite instrumente cu coardă sau arcuş, cum ar fi vioara, viola, sau violoncelul.

Juriul concursului de la Suceava a fost format din specialişti în domeniu. Preşedintele juriului a fost prof. drd. Iulia Buraciuc, prof. la Colegiul de Artă din Suceava, specialist în canto, ansambluri corale şi grupuri vocale şi vocal-instrumentale, membri fiind: prof. Mihaela Săveanu, şef de catedră la Catedra de Suflători a Colegiului de Artă din Suceava, specialist în istrumente de suflat, profesor de flaut, prof. Lucian Rusu, profesor specializat pe instrumente de percuţie, membru fondator al grupului de muzică jazz T-Jazz , cu care a susţinut numeroase concerte în ţară şi în străintate. În urma deliberărilor, juriul a hotărât acordarea următoarelor premii:

Marele premiu „Iarna Bobocilor”: grupul folk Simbol, Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu – Suceava, instructor prof. Valentin Ianoş.

Premiul I: Mihai Boicu – solist folk , Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu – Suceava, instructor prof. Valentin Ianoş.

Premiul II : grupul folk Prolog, Colegiul Laţcu Vodă – Siret, instructor prof. Zirca Ianoş.
Premiul II : grupul folk Pasiuni pe corzi, Liceul de Artă Botoşani, instructor prof. Camelia Creţu.
Premiul II : Ioana Laura Agatinei – solist folk, Colegiul Naţional Mihail Sadoveanu – Paşcani.

Premiul III : grupul folk Ipostaze, Clubul Copiilor Paşcani, instructor prof. Doina Atomei.
Premiul III : Mădălin Antonesei, Colegiul de Artă Botoşani, instructor prof. Camelia Creţu.

Menţiunea I : grupul folk Poesis, Clubul Copiilor Siret, instructor prof. Zirca Ianoş.
Menţiunea a II-a : Leonard Luţia – solist folk, Colegiul de Artă Botoşani, instructor prof. Camelia Creţu.
Menţiunea a III-a: grupul folk Wispers al Clubului Copiilor din Gura Humorului, instructor prof. Mircea Plantus.

Concursul, de o înaltă ţinută artistică, precum şi calitatea de excepţie a concurenţilor, a făcut din această primă ediţie o reuşită deplină. Sufletul festivalului a fost domnul profesor Valentin Ianoş de la Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu din Suceava.


Intră acum și în grupul de