Aurul împăraților chinezi ajunge la Suceava, în cadrul unei expoziții la Muzeul de Istorie


Intră acum și în grupul de

Muzeul Național al Bucovinei Suceava, Muzeul de Arte Frumoase Xi’an Quijang, Republica Populară Chineză și Muzeul Național de Istorie a României București organizează, în perioada 27 octombrie 2020-15 martie 2021, expoziția Aurul împăraților chinezi. Podoabe regale de aur din perioada Wanli-Dinastia Ming. Colecția Dong Bo Zhai.

Potrivit MNB, cele 145 de obiecte de patrimoniu găzduite de Muzeul de Istorie din Suceava sunt o dovadă a măiestriei inegalabile a meșterilor chinezi în arta prelucrării aurului, precum și o dovadă excepționalului rafinament al curții imperiale chineze în timpul dinastiei Ming (1368-1644), în special domnia împăratului Wanli (1573-1620). 

Vasele, obiectele de podoabă, sceptrele realizate din aur și decorate cu pietre prețioase sunt încărcate de simboluri specifice epocii, fiecare obiect și fiecare decorație având semnificație pentru cel care primea obiectul. Traficate prin comerțul ilicit de antichități în Japonia, remarcabilele piese din colecția Dong Bo Zhai aparținând Muzeului de Arte Frumoase  Xi’an Quijang, au fost recuperate și redate istoriei poporului chinez, chiar dacă nu se cunoaște cu exactitate locul lor de proveniență. Totuși, se presupune că artefactele fac parte din inventarul unui mormânt, piesele fiind lucrate în atelierele de la Yinzuoju, în anul 1601.

Având în vedere situația epidemiologică actuală, vernisajul expoziției se va desfășura în mediul online.

Evenimentul va avea loc luni, 26 octombrie 2020, la ora 12.00 și va fi transmis în direct din Sala de Conferințe a Muzeului de Istorie, pe pagina oficială de facebook a Muzeului Național al Bucovinei.

Pentru reprezentanții Presei care vor fi prezenți în sală, Muzeul Național al Bucovinei a luat toate măsurile sanitare și de distanțare pentru ca evenimentul să se desfășoare în condiții de siguranță.

Expoziția Aurul împăraților chinezi. Podoabe regale de aur din perioada Wanli-Dinastia Ming. Colecția Dong Bo Zhai s-a deschis mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României din București în toamna anului 2019, unde s-a bucurat de un impresionant succes. Dorința noastră de a avea această expoziție și la Suceava a fost sprijinită de către Ambasada Republicii Populare Chineze, prin amabilitatea doamnei ambasadoare Jiang Yu, precum și de către domnul Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României. Ne exprimăm recunoștința pentru interesul acordat acestui proiect care ne-a permis să aducem, pentru prima dată la Suceava, o expoziție cu obiecte din patrimoniul cultural al R. P. Chineze. De asemenea, le mulțumim colegilor de la Muzeul Național de Istorie a României implicați în realizarea acestei expoziții la Suceava și a catalogului care însoțește această expoziție.

Generozitatea cu care partenerii noștri chinezi au acceptat, în aceste vremuri dificile, după numeroase amânări, ne face să sperăm la colaborări viitoare care să aducă aproape culturile noastre prin intermediul expozițiilor și al întâlnirilor dintre specialiști. Mulțumim cu respect domnilor Peter Kwok, proprietarul Muzeului de Arte Frumoase Xi’an Quijang, domnului Howard Kwok, președintele Comitetului de Conducere, și domnului director Zhou Tianyou, precum și specialiștilor cu care am avut o colaborare inedită, realizată on-line, dar deosebit de importantă pentru noi și care sperăm că va continua și pe viitor.

„Vă invităm ca în aceste momente dificile pe care le traversează întreaga omenire să vă îndreptați pașii către Muzeul de Istorie din Suceava și să admirați aceste comori unice venite de la Xi’an, una din vechile capitale ale Chinei, orașul faimos datorită descoperirii aici a celebrei armate a soldaților de teracotă, paznicii mormântului împăratului Qin Shi Huang (246-210 î.Hr.),” a arătat MNB.


Intră acum și în grupul de