Vicepresedintele CJ Daniel Cadariu egalul ministrului finantelor, Sebastian Vladescu – la schi


Intră acum și în grupul de

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi vicepreşedintele PDL al Consiliului Judeţean Suceava, Daniel Cadariu, au fost primii schiori care au inaugurat, sâmbătă, pârtia ŞOIMUL de la Gura Humorului, din judeţul Suceava. Pârtia a fost construită printr-un proiect european, iar la eveniment au participat o serie întreagă de oficialităţi sucevene în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, la baza pârtiei fiind prezenţi peste 3500 de turişti veniţi din întreaga ţară.

Cei doi „deschizători de pârtie” au urcat primii în telescaunul care s-a inaugurat oficial sâmbătă şi coborât împreună, Sebastian Vlădescu declarând la final că pârtia este una foarte bună şi că a fost o coborâre frumoasă. De altfel ministrul finanţelor a fost primul schior care, în mod oficial a pus „piciorul” pe zăpada de pe pârtie Şoimul şi a plecat în cursă după ce organizatorii l-au servit, chiar în vârful muntelui, cu vin fiert, mămăliguţă pe grătar şi sarmale fierbinţi, extrem de bine apreciate de cei prezenţi acolo în condiţiile în care afară erau sub minus 10 grade celsius.

La inaugurarea pârtiei a participat şi ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, care i-a asigurat pe locuitorii din Gura Humorului că va sprijini în continuare proiectele de dezvoltare ale zonei. Prezenţa Elenei Udrea a fost ca un fel de catalizator pentru mulţimea aflată acolo, mulţi dinre participanţii la eveniment dorind să se fotografieze cu „prima blondă a ţării”.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat, cu acelaşi prilej, că Bucovina este de acum o zonă cu foarte multe posibilităţi de a practica sporturile de iarnă, arătând că sunt pârtii de schi la Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Suceviţa şi Mălini. El a felicitat autorităţile locale pentru realizarea proiectului de la Gura Humorului. Primarul staţiunii Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a arătat că finalizarea acestui proiect este „un vis european care se împlineşte la Gura Humorului”.

La deschiderea pârtiei a fost prezent şi Ambasadorul Marii Britanii în România, Robin Barnett, care a spus că această investiţie este un semn foarte bun pentru viitorul Bucovinei şi este convins că va aduce foarte mulţi turişti români şi străini, inclusiv din Marea Britanie. El a avut un cuvânt scurt, arătând că este prea frig pentru un discurs lung. Elena Udrea, Gheorghe Flutur şi Marius Ursaciuc s-au plimbat apoi cu telescaunul, acelaşi lucru făcându-l şi trei preoţi care au sfinţit pârtia cu aghiazmă, din telescaun, după care au coborât. Pe pârtie au fost prezentate diverse spectacole, atât de muzică, cât şi ale unor schiori profesionişti.

Primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a spus că pârtia are grad de dificultate mediu-dificil şi că întregul proiect de reabilitare şi modernizare a zonei Ariniş din oraş, în valoare de 11 milioane de euro, a început în 2004, a primit finanţare în octombrie 2005, iar acum este inaugurat. Pârtia este dotată cu cinci tunuri de zăpadă, o maşină de bătut zăpada, telescaun pe o lungime de 1.330 metri, sistem electronic de bileterie şi instalaţie de iluminat. Primarul a spus că pârtia a fost proiectată la nivel mediu, dar la omologare s-a constatat că este medie-dificilă, partea finală a pârtiei fiind şi cea mai spectaculoasă.

Pentru cei care doresc să înveţe să schieze, aceasta se poate face în partea superioară a pârtiei, a spus Ursaciuc, menţionând că a fost proiectată şi o a doua pârtie care să fie deservită de acelaşi telescaun.
Pârtia de schi are o lungime de 1.478 de metri şi o diferenţă de nivel de 283 de metri, cu o înclinare medie de 19,7 la sută, având o capacitate de primire optimă de 873 de schiori pe zi.


Intră acum și în grupul de