Detinuti si artisti, deopotriva


Intră acum și în grupul de

Câţiva deţinuţi ai Penitenciarului Botoşani, minori şi adulţi deopotrivă, împreună cu copii de la Palatul Copiilor Suceava şi un angajat al penitenciarului şi-au expus lucrările artistice la Iulius Mall Suceava, cu ocazia Mărţişorului şi a zilei de 8 martie, care celebrează femeia. Expoziţia, intitulată sugestiv “Fapt de primăvară” este cu vânzare şi reprezintă a doua ediţie a proiectului educaţional şi parteneriatului de incluziune socială “Have a Prison Art Break”.

Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri, începând cu ora 11:00, ocazie cu care persoanele private de libertate care cochetează cu arta au avut prilejul de a simţi pentru scurt timp bucuria libertăţii. Aşadar, etajul Iulius Mall Suceava a fost înfrumuseţat cu tablouri, felicitări, mărţişoare, podoabe şi obiecte decorative confecţionate manual, lucrări realizate prin decupaj, cu o măiestrie de invidiat, care omagiază nu doar Mărţişorul, dar şi Ziua Internaţională a Femeii.

Expoziţia a fost deschisă de maestrul Mihai Pînzaru PIM, Alina Stredie, marketerul mall-ului sucevean, Marcela Reuţ, profesoară la Palatul Copiilor şi Cristina Livadaru, reprezentanta Penitenciarului Botoşani. Aceştia au explicat faptul că proiectul urmăreşte incluziunea socială a persoanelor care au comis fapte antisociale prin promovarea potenţialului individual, nondiscriminatoriu, inducerea sentimentului de utilitate şi încredere în sine, stimularea şi întărirea adoptării de comportamente prosociale, dar şi dezvoltarea colaborărilor interinstituţionale pentru a reduce diferenţele dintre viaţa de detenţie şi lumea exterioară.

La vernisaj a fost prezent şi tânărul artist Dorin Blaga, fost deţinut al Penitenciatului Botoşani, care de aproape o lună şi-a recăpătat libertatea. Acesta s-a arătat încântat de lucrările expuse şi a declarat că acum, deoarece se află în libertate, creaţiile i se par mult mai frumoase. Acesta a expus la prima ediţie a proiectului educaţional “Have a Prison Art Break”, care s-a desfăşurat anul trecut la Iulius Mall şi talentul său a fost remarcat de maestrul PIM, care l-a propulsat în drumul său artistic, Dorin Blaga făcând parte acum din Societatea Artiştilor Bucovineni. De anul trecut şi până acum, fostul deţinut a avut numeroase expoziţii, iar creaţiile sale devin din ce în ce mai apreciate.

Sucevenii pot admira sau achiziţiona lucrările din cadrul expoziţiei “Fapt de primăvară” până în data de 10 martie a.c.


Intră acum și în grupul de