Muzeul Național al Bucovinei organizează excursii virtuale pentru elevi la Hanul Domnesc din Suceava


Intră acum și în grupul de

Muzeul Național al Bucovinei diversifică oferta de vizitare on-line a obiectivelor cultural turistice pe care le administrează și adaugă la deja lansatele tururi de la Cetatea Sucevei și Muzeul de Istorie, vizita on-line la Muzeul Etnografic Hanul Domnesc.

„Tradiționalul, obiceiurile, autenticul zonelor etnografice ale Sucevei își dau mâna cu noile tehnologii, la Muzeul Etnografic Hanul Domnesc din Suceava, și oferă elevilor tururi ghidate, lecții de muzeu interactive, o variantă plăcută de a vizita muzeul, până atunci când vremurile ne vor permite să ne aflăm aproape unii de alții, față în față, în grup”, arată MNB într-un comunicat de presă.

Hanul Domnesc este cea mai veche clădire civilă din Suceava

Din moment ce situație epidemiologică nu permite redeschiderea obiectivului, MNB a lansat acest proiect educațional care permite claselor întregi de elevi să-l viziteze virtual.

De asemenea, MNB subliniază că vizetele îmbină informațiile cu discuțiile interactive, facilitând socializarea în grup, online (prin aplicația Zoom), între școală și specialiștii muzeului.

Afiș MNB

Muzeul Național al Bucovinei explică ce presupune acest proiect și cum puteți participa. Redăm comunicatul:

Cum puteți participa?

Cadrele didactice care doresc să „viziteze” cu elevii Muzeul Etnografic Hanul Domnesc, se pot programa la numărul de telefon 0740652192 sau pe adresa noastră de email etnografie@muzeulbucovinei.ro. Un specialist etnograf va lua legătura cu cei doritori să participe la proiectul nostru, se vor stabili detaliile, ziua, ora, secțiunile alese etc.

Ce facem?

Împreună cu specialiștii etnografi, vom pătrunde în fabuloasa clădire a Hanului Domnesc din Suceava, cea mai veche clădire civilă a orașului, a cărei primă atestare documentară o regăsim în documentul din 1627 prin care “Miron Barnovschi voievod dăruieşte propria casă cu pivniţe de zid din Suceava Mitropoliei de acolo cu hramul Sfântul Gheorghe, unde se găseşte trupul Sfântului Ioan cel Nou şi îngaduie ca în astfel de casă să se vândă vin, rachiu si altele, fară dobândă şi vămuire, din care însă, în schimb, va trebui să se procure luminatul la sfintele moaşte” (Vasile Gh.Miron,s.a.-Suceava-File de istorie, Documente privitoare la istoria oraşului, 1388-1918, Buc.1989).

Vom intra pe rând în încăperile de la parterul clădirii, Salonul Privat, Sala Hanului, Cămara, Bucătăria, Pivnița, Camera de Odihnă, care reconstituie atmosfera de epocă a unui han din secolele XVIII-XIX, care găzduieşte oaspeţi de seamă, dregători, negustori.

Călătoria continuă la etajul clădirii, unde sunt expuse toate genurile de artă populară din principalele zone etnografice ale judeţului, Humor, zona Dornelor, Rădăuți, Câmpulung, unde vom intra în universul unic al autenticității şi bogăţiei tradiţiilor noastre populare moştenite.

„Așteptăm, cu drag, să ZOOMzăim prin Hanul Domnesc!”, transmite MNB.


Intră acum și în grupul de