Concurs inedit lansat de Muzeul Național al Bucovinei: „Istoria scrisă frumos. Să scriem caligrafic despre personalități ale Bucovinei”


Intră acum și în grupul de

Muzeul Național al Bucovinei își diversifică oferta de programe on-line cu caracter educativ, lansând o nouă provocare pentru vizitatorii săi virtuali și nu numai: proiectul educațional – concurs „Istoria scrisă frumos. Să scriem caligrafic despre personalități ale Bucovinei”.

MNB arată că noul proiect de educație muzeală urmărește cunoașterea de către participanți a personalităților care au marcat istoria Bucovinei, totodată, proiectul își propune să dezvolte pasiunea copiilor și adolescenților pentru scrisul de mână. 

„Arta de a scrie citeț și frumos este o formă de exprimare artistică. Scrisul de mână, caligrafic îți permite să creezi opere de artă prin realizarea unor litere pe hârtie într-un mod deosebit, cu ajutorul instrumentelor de scris”, transmite MNB.

Astfel, în perioada aprilie-mai 2021, Muzeul Național al Bucovinei invită sucevenii să descopere personalitățile care au marcat istoria Bucovinei și să le descrie, exersând scrisul frumos, în cadrul proiectului educațional organizat on-line, pe pagina de facebook a Muzeului de Istorie. Cu această ocazie, prietenii muzeului și ai istoriei, pasionați ai scrisului frumos își vor putea arăta măiestria în arta caligrafiei.

Cine dorește să participe la concurs trebuie să copieze caligrafic, pe o coală de hârtie A4, un fragment, la alegere, despre o personalitate a Bucovinei. Elena Axinte, inspector de specialitate în cadrul Biroului Educație, Marketing și Comunicare, inițiatoarea proiectului, recomandă celor care doresc să participe, să aleagă un text semnificativ despre personalitatea aleasă, găsind informații pe site-ul Muzeului Național al Bucovinei sau pe pagina de facebook a Muzeului de Istorie din Suceava, unde sunt evocate personalități din această zonă: Sextil Pușcariu, Epaminonda Bucevschi, Ciprian Porumbescu, Franz Ritter von des Loges, Karl A. Romstorfer, Simion Florea Marian, Dimitrie Marmeliuc, Eusebie Popovici, Dionisie Bejan, Octav Monoranu, Grigore Foit, Ion Grigore și alții.

CERINȚE pentru participanți:

  • Textul ales va fi caligrafiat pe o coală de hârtie, a cărei grosime va împiedica cerneala să străpungă hârtia. Va conține diacritice și va avea maximum 150 de cuvinte;
  • Este permis scrisul cu cerneală colorată. Încurajăm, de asemenea, îmbinarea scrisului cu elemente decorative;
  • Proiectul se adresează elevilor, pe două categorii de vârstă: participanți de 9-12 ani și de 13-18 ani. Este permisă doar scrierea de mână;
  • Se pot folosi orice fel de instrumente de scris: stilou, toc, pană, pix cu vârf subțire;
  • Lucrările realizate vor fi aduse la Muzeul de Istorie din Suceava;
  • Cei care nu pot ajunge la sediul muzeului, pot fotografia lucrările cu rezoluție bună și le pot trimite prin e-mail la [email protected], până la data de 31 mai 2021;
  • Lucrările vor fi etichetate cu numele autorului, vârsta, clasa și școala;
  • Lucrările vor fi postate pe pagina de facebook, iar cele mai frumoase vor fi premiate;
  • Evaluarea va fi realizată de specialiști ai muzeului, iar premiile se vor acorda, ținându-se cont de cele două categorii de vârstă participante.

Cu lucrările realizate, Muzeul Național al Bucovinei va organiza și un eveniment expozițional.


Intră acum și în grupul de