Lansare postuma a volumelor de poezii ale eroului sucevean Ioan Grosaru


Intră acum și în grupul de

Asociaţia “Cultul Eroilor” filiala Suceava, împreună cu familia eroului Ioan Grosaru, primăria municipiului Fălticeni şi Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, organizează sâmbătă, începând cu ora 11:00, în sala “Pictor Aurel Baeşu”, un eveniment de lansare a volumelor “Pasărea de ceară” şi “Chemare din necunoscut”, semnate de Ioan Grosaru.

Ioan Grosaru s-a născut în Fălticeni, la 24 octombrie 1972. Familia s-a mutat ulterior în satul Păiseni, comuna Cornu Luncii. După absolvirea unei şcoli profesionale din Satu Mare, în 1992, îşi satisface stagiul militar, fiind trecut în rezerva în 1993. Din 1995, se angajează cu gradul de caporal în batalionul 32 Infanterie “Mircea”, din Timişoara. În 2005 ia parte, alături de militarii Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, “Scorpionii Roşii”, în cadrul Forţei Internaţionale de Securitate şi Asistenţă din Afganistan, la operaţia de asigurare a desfăşurării alegerilor libere din această ţară.

Începând cu luna august, 2007, participă la misiunea “Iraqi Freedom”. În dimineaţa zilei de 21 septembrie 2007, Ioan Grosaru îşi pierde viaţa în timpul unei misiuni pe care o executa cu transportorul blindat. In timpul unei misiuni de patrulare în Sudul Irakului, transportorul amfibiu blindat în care se afla militarul român a fost distrus de o mină antitanc. Răniţi uşor, membrii echipajului au reuşit să se salveze. Din nefericire, caporalul sucevean Ioan Grosaru n-a mai apucat să iasă din transportor, fiind ucis de explozia muniţiei de la bord.

La aceeaşi dată, Ioan Grosaru este avansat post-mortem la gradul de sublocotenent, prin ordin al ministrului apărării. Preşedintele României i-a acordat, post-mortem, Ordinul Naţional “Steaua României”, în grad de cavaler, pentru militari, cu însemn de razboi.

Ioan Grosaru nu a fost doar un militar destoinic şi curajos, ci şi un poet înzestrat. El este autorul a două volume de versuri, “Corabia din Furtună” şi “Chemare din necunoscut”, precum şi a unui roman, “Fiica Pălimarului”, rămas în manuscris.


Intră acum și în grupul de